Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ECB kararları ve sonrasında ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarına odaklanan küresel piyasalar, genel olarak pozitif bir seyir izliyor.

Abone ol

Küresel piyasalar bugün açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları ve sonrasında ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarına odaklandı.

ECB toplantısı öncesinde dün pay piyasalarının teşvik beklentileriyle Avrupa'da pozitif seyrettiği görüldü.

ABD'de ise borsalar dün yatırımcıların faiz artışı görünümünü değerlendirmeye devam etmesiyle yatay bir kapanış gerçekleştirdi.

Asya borsaları Çin'den gelen ticaret verilerinin beklentileri aşması ve Çin ithalatının 2014 yılı sonlarından bu yana ilk artışı göstermesi üzerine küresel ticarete dair olumlu sinyallerle bir yılın zirvesine yakın seviyelerde seyretti.

Çin'den bugün açıklanan ticaret verilerine göre ithalat Ağustos ayında yüzde 1.5 artarak yüzde 4.9'luk düşüş beklentilerini aşarken, ihracat yüzde 2.8 geriledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi dört günlük yükselişin ardından bir yılın zirvesine yükseldikten sonra bugün hafif gerileyerek yüzde 0.2 düştü.

Japonya Nikkei endeksi de yenin değer kazanmaya devam etmesiyle üç ayın zirvesinden geriledi ve yüzde 0.2 düştü.

ECB ne yapacak?

ECB, bugün saat 14.45'te Frankfurt'taki toplantısında faiz kararlarını açıklayacak.

Faiz kararlarının ardından ECB Başkanı Mario Draghi, açıklamalarda bulunacak ve basın mensuplarının sorularını cevaplayacak. Analistler, piyasaların Merkez Bankalarına odaklı seyrinin devam ettiğini belirterek, ECB'nin enflasyon ile büyüme beklentilerini hafif aşağı çekmesini ve parasal genişleme programının süresini uzatmasını bekliyor.

Analistler, ECB toplantısında, ekonomik görünüm ve enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınacağını ifade ederken, yeni bir tedbir planı ve faizlerin düşürülmesinin beklenmediğini dile getiriyor.

Dün akşam yayımlanan ABD Merkez Bankasının (Fed) Bej Kitap Raporunda, Fed'in ülke ekonomisinin "sınırlı" büyümeyi sürdürdüğünü ancak başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizliğin özel sektörü olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. Raporun faiz politikasına ilişkin yeni bir ipucu vermemesi nedeniyle piyasalara etkisi sınırlı oldu.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak