Piyasalar Yellen sonrası yükselişte

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Yellen'ın dün Temsilciler Meclisi'ndeki sunumunun ardından pozitif bir seyir izliyor.

Abone ol

Fed Başkanı Yellen, ABD Temsilciler Meclisi’nde bir sunum gerçekleştirerek, Kongre üyelerinin ülke ekonomisine ve Fed’in politikalarına yönelik sorularını yanıtladı. Fed’in gelecek birkaç yıl süresince kademeli faiz artırımlarına devam etmeyi ve bilançosunu küçültmeyi planladığını bildiren Yellen, bankanın yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirmesinin ise tartışma konusu olmadığını vurguladı. Fed başkanlığına yeniden atanması konusunda Başkan Donald Trump ile görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Yellen, "Bence bilançoyu küçültmeye, ekonomi beklentiler doğrultusunda ilerlemeye devam ederse nispeten yakın zamanda başlamak uygun olacak” ifadelerini kullandı.

Yellen, bugün de ABD Senatosunda sunum yapacak ve soruları yanıtlayacak. Dün Temsilciler Meclisinde yaptığı sunumu tekrarlayacak olan Yellen'ın soru-cevap kısmında yeni bir şey söyleyip söylemeyeceği takip edilecek. Ayrıca dün açıklanan Fed'in Bej Kitap raporu da ekonomik faaliyetlerin haziran ayında ülkenin bütün bölgelerinde ılımlı veya sınırlı düzeyde arttığını ortaya koydu.

Piyasalar dün Yellen'in açıklamalarında yeni ve keskin ifadeler olmamasını "güvercin" olarak değerlendirdi. Buna bağlı olarak dolar, diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybederken Dow Jones endeksi yüzde 0,57, S&P 500 endeksi yüzde 0,73 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,10 değer kazandı.

Avrupa tarafında, dün açıklanan sanayi üretim endeksinin beklentilerin üzerinde artması ve Yellen'ın açıklamalarının ardından avro/dolar paritesi 1,1450 seviyesine yükselirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,52, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,19 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,59 artış kaydetti.

Bugün Çin'de açıklanan dış ticaret verilerinin beklentileri aşmasının ardından Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,64 değer kazanırken, Nikkei 225 endeksi yatay seyrediyor. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 1,07 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

MHP lideri Bahçeli'den İmamoğlu'na Hamas tepkisi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı