Piyasalar yeni yıla tatsız başladı

Yeni yılın ilk işlem gününde dolar, TL karşısında yükseliş yaşarken, küresel borsalarda yaşanan satış baskısının etkisiyle Borsa İstanbul da negatif açıldı.

Abone ol

2018 yılının son işlem gününde piyasalar yılbaşı tatilinin rehavetindeki küresel piyasalardaki sakinliğin etkisiyle yatay seyretti. Ancak yurtdışı piyasaların etkisiyle yurtiçinde de bu sabah negatif seyirle gün başladı.

Dolar/TL yeni yıla hafif yükselişle 5.30 civarında başlarken, Borsa İstanbul yüzde 0,31 kayıpla 90.986 puandan açıldı. Piyasada küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi büyüme ve işsizliğin seyri, bölgede ise Suriye'ye yönelik gelişmeler izleniyor.

Bugün hem yurt içinde hem de yurt dışında PMI verileri takip edilecek.Sabah Asya piyasaları satıcılı seyrediyor. Avrupa ve ABD’de de satış baskılı açılış bekleniyor.

Hacimler artacak

Bankacılar yeni yılla birlikte tatillerin sona ermesiyle piyasada hacimlerin bugün itibarıyla kademeli olarak yeniden artmaya başlayacağını belirtiyorlar.

Geçen yıla 3.78 civarında başlayan, ardından Ağustos ayında 7.24 seviyesini test eden dolar/TL yüksek oynaklık içeren bir yılı geride bıraktı. Yılın son iki haftasında ise genel olarak 5.30 civarında yatay bir seyir izlenirken TL 2018'de yaklaşık yüzde 28 değer kaybetmiş oldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün itibarıyla kurda anlamlı hareketlilik beklemesek de hacimlerin yeniden yıl ortalamalarına doğru, birkaç günde, yükseldiğini görmeye başlayacağız" dedi ve ekledi:
"Dışarıda ticaret savaşları ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım hızı ana belirleyiciler. İç piyasada seçim, uygulanan vergi indirimleri ile birlikte büyümenin ve enflasyonun nasıl seyredeceğini takip edeceğiz. Türkiye ABD ilişkileri ve Suriye süreci de izleyeceğimiz ana konular arasında" dedi.

Enflasyon verisi açıklanacak

Bu hafta piyasada yurt içinde Aralık ayı enflasyonu, yurtdışında ise ABD'de ISM imalat endeksi, Cuma günü Euro Bölgesi enflasyonu ve ABD istihdam verileri izlenecek.

Reuters'ın anketine göre otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri ve kampanyaların yanı sıra enerji fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Aralık'ta yüzde 0.23 düşüşle 20.52'ye gerilemesi bekleniyor.

Konut, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde geçen yılın son iki ayında uygulanmaya başlanan vergi indirimleri 2019 yılı Mart sonuna kadar uzatıldı.

Küresel piyasalarda ise yeni yıl tatilinin ardından da işlem hacimlerinin düşük olduğu görüldü. Japonya piyasası ise resmi tatil nedeniyle bugün kapalı.

Küresel piyasalarda PMI Çin'de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayındaki 50.2 seviyesinden 49.7'ye gerileyerek sektörün daraldığına işaret etti. İmalat PMI Asya'dan gelen zayıf dış ticaret verilerini izledi.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz 31 Aralık Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 16.42 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi ise Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 19.68 oldu.

Küresel piyasalar yeni yıla negatif başladı

“Türkiye’nin sektörde 10 yıl içinde küresel güç olma potansiyeli var” Oyak'tan Çin'e yeni tesis yatırımı Türkiye, Filistin'e "sarsılmaz desteğini" yineledi AB’nin yeni bağımlılığı: Rus gübresi “Plastikte ithalatı azaltmak 8 milyar dolar getirir”