Ziraat Katılım Bankası açıldı

Devlet eliyle ilk kez katılım bankacılığı hizmeti verecek 'Ziraat Katılım Bankası' Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla açıldı. Babacan, bankanın 2015 sonuna kadar 20, 2018 sonuna kadar 170 şube açacağını bildirdi.

Abone ol

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın geçtiğimiz aylarda katılım bankacılığı ile ilgili gerekli izinleri almasının ardından 6 ay gibi kısa bir sürede ilk hazırlıkları Ziraat Bankası tamamladı ve bugün Ziraat Katılım Bankası çatısı altında ilk şubesini Eminönü'nde açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, İstanbul Eminönü'de Ziraat Katılım Bankası Açılış Töreni'ne katıldı.

Açılış töreninde konuşan Ali  Babacan, Ziraat Katılım Bankası için 2015 sonuna kadar 20 şube, 2018 sonuna kadar 170 şube ve 2 bin 200 personel hedefi koyduklarını söyledi. Halihazırda kuruluş çalışmaları devam eden Vakıf ve Halk Katılım'ın da sektöre girmesiyle toplam katılım bankası sayısı 7'ye yükselecek.

Erdoğan: Neden Londra olsun İstanbul olmasın?

Açılışta, Ziraat Bankası'nın sadece bir banka değil aynı zamanda kara gün dostu olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Çifçinin, tüccarın ve esnafın daima yanındadır. Paradan para kazanmaktan ziyade ekonominin gelişmesine katkı sağlayan bir bankadır. 16 milyar lira zarar ile devraldığımız Ziraat Bankası çok ciddi kar eden bir kuruluş haline geldi. 12 yıl önce çiftçiye yüzde 59 faiz ile kredi veriyordu. Şimdi ise yüzde 0 ile 8 arasında faiz ile kredi veriyor.'' diye konuştu.

Türkiye'de yüksek faiz ile rant elde edinen tefecilerin var olduğunu ve onların yaşanan bu gelişmelerden rahatsız olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Yeni Türkiye halkımızın ümidi olurken bazılarının ise kabusu oldu. Allah vermesin ülkemizi dışgüçler işgal etse bunlar destek olurlar.'' dedi.

Ziraat Bankası'nın bugün tarihi bir adım attığını ve bu adımı Vakıf ve Halk Katılımın da süratle takip etmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ''3 kamu bankamız bu alanda faaliyete başlaması gerekiyor. Ziraat katılımın bu işlemi 6 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmesinden ötürü de ayrıca teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

'İstanbul'un finans merkezi olması için var gücümüzle çalışıyoruz'

  Ziraat Katılım Bankası'nın, katılım bankalarının    finans sektöründeki yüzde 5'lik payına ortak olma  amacıyla kurulmadığına vurgu yapan Erdoğan, şöyle  devam etti:

 "Amaç, bu sektörün büyümesine katkı sağlamak  olmalıdır. Bilhassa yurtdışında yatırım imkanları    arayan, faizsiz bankacılık fonlarının ülkemize  çekilmesi hedeflenmektedir. Katılım bankaları, faiz  yerine ortaklığa dayanan iş modelleriyle esnaf ve  sanatkarlarımızın önüne yeni ufuklar açıyor."

"İstanbul'un finans merkezi olması için var gücümüzle çalışıyoruz" diyen Erdoğan, "Bugün örneğin Londra, faizsiz bankacılığın önemli bir merkezi konumunda. Neden Londra olsun İstanbul olmasın? Bu işin çoktan İstanbul tarafından organizesi ve bir çekim alanı haline getirilmesi gerekiyordu. Bu, bizim bir eksiğimizdir. Bunu başarmamız lazım. İstanbul bu alanda hak ettiği yeri almalıdır. Komşularımız, yakın coğrafyamız, bölgemizdeki yatırımcılar böyle bir arayışın içindeler. Bu fırsatı layıkıyla değerlendirmeliyiz, diye düşünüyorum. Bunun için hedeflerimizi yüksek tutmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Elazığ'da 4,0 büyüklüğünde deprem Küpeli: Yabancı sermaye için yeni nesil teşvik gerekli İhracattaki ivme, teknoloji yatırımlarına hız kazandırıyor "Buğday, piyasa dinamiği açısından sirküle olmalı" Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde 8’i yapay zekâdan yararlanıyor