10 kadın başekonomistten 2015 öngörüsü

Banu Kıvıcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomist

Bu yılın ana teması 'yüksek volatilite'

2015 yılının ana teması ‘yüksek volatilite’ olarak kalmakla birlikte, volatilitenin boyutu ve piyasaların yönünü tayin etme açısından geçen yıla göre öngörülebilirliğin arttığını söyleyebiliriz. Küresel olarak para politikalarının ana eğiliminin daha net ortaya çıkması olduğunu düşünüyorum. FED’in yönünün normalleştirme ve sıkılaştırma tarafında olduğunu; ECB ve Japonya merkez bankası başta olmak üzere zayıf gelişmiş ekonomilerin para politikalarının genişlemeci tarafta kaldığını; gelişen ekonomilerin ise küresel likidite koşulları desteklediği sürece genişlemeci adımlarının ‘ölçülü’ olduğu, genel olarak da temkinli tutumlarını sürdürme baskısı altında kaldığını görüyoruz. Dolayısıyla, bir taraftan riskli varlıklara yönelik eğilim devam ederken; diğer taraftan güvenli ekonomi ve yatırım araçları da, risk algılamasının yükseldiği dönemlerde cazibesini koruyor. 

Küresel risk iştahının devamında en önemli risk ise FED’in normalleşme adımlarının hızlı gerçekleşmesi. Ancak, gerek ABD ekonomisinden gelen ılımlı büyüme sinyalleri, gerekse de küresel ekonomiye yönelik devam eden riskler, bu senaryoyu düşük bir olasılık haline getiriyor. FED’in söylemleri de, sıkılaştırmada “küçük adımlar” beklentimi destekliyor. İç dinamiklerle ilgili olarak, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve sonrasında dengelenme çabası, petrol ithalatçısı olarak Türkiye ekonomisinin enfl asyon ve cari açık başta olmak üzere kırılganlıklarında rahatlama sağlayarak, ekonominin gelişen ülkeler arasında dış kırılganlıklara karşı daha güçlü bir görünüm vermesini sağlıyor. Küresel temaları, güçlü dolar, düşen emtia ve kıymetli metallerde ayrışma; iç dinamiklere yönelik olarak da, büyüme modeli, düşük enerji fiyatları, dünya pazarında gelişim gibi faktörler doğrultusunda, inşaat- çimento, cam, telekom ve havacılık gibi sektörleri ‘güvenli’ alanlar olarak ön plana çıkarıyoruz.

Mevduat faizleri güncellendi: İşte en fazla faizi veren bankalar Yıllık izin, fazla mesai ve kupon ödemeleri... Kamuda yeni dönem! İşte 1 milyon TL altındaki araçlar listesi Suikastla öldürülen liderler... Uzmanlar anlattı, ‘ekonomi’ etkisi... BEDAŞ duyurdu: İstanbul'un pek çok yerinde elektrik kesintisi yaşanacak: İşte o ilçeler