İstanbul'un En Tanınmış 10 Ailesi


ALTUNİZADELER

Ailenin atası Bayramiyye Şemsiyye tarikatının Ten-Nuriyye kolunun kurucusu mutasavvıf şair İbrahim Tennuri’dir. Ailenin İstanbul’a yerleşen ilk üyesi İbrahim Tennuri’nin oğlu Ali’nin torunu Tennu-Rizade Ali Efendi’dir. Ailenin hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunan ilk üyesi İsmail Zühtü Paşa’dır. Altunizade İsmail Zühtü Efendi Koşuyolu semtinde bulunan Sultan Abdülmecid’in annesi Bezmiâlem Valide Sultana ait araziyi satın alarak burada dış cephesi bezemeli bir köşk yaptırmıştır. Göz alıcı bezemeleriyle kısa zamanda ünlenen köşkün ününü duyan Sultan Abdülaziz bu köşkü çok beğenerek paşadan istemiştir.

Padişahın isteğine boyun eğen İsmail Zühtü Paşa bu köşk elinden gidince yeni bir köşk daha inşa ettirmiş, Altunizade Köşkü olarak anılan bu köşkün dış cephesi önceki köşkün tersine oldukça sade yapılmıştır. Köşk 2001’de İsviçre Hayat Sigorta tarafından satın alınmış ve aslına uygun şekilde yeniden yapılmıştır. İsmail Zühtü Paşa sadece kendi döneminin değil, İstanbul’un gelmiş geçmiş en hayırsever kişilerinden biri olmuştur. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda gönüllü asker toplayıp masraflarını üstlenmiş, İstanbul halkının en temel besin kaynağı olan ekmeğin sabit bir fiyata satılması için çalışmıştır. Altunizadeler’den kısaca Piraye olarak tanınan Hatice Zekiye Pirayende de (1906-1995) ailenin yazar ve yayıncı kanadını yetiştiren kişi olmuştur. 1935’te evlendiği Nâzım Hikmet’le uzun yıllar unutulmaz şiirlerle süslenen bir aşk yaşamıştır.

Bankalar faizleri güncelledi: 100 bin liranın getirisi belli oldu En düşük emekli maaşı ne kadar olur? Refah payı gelir mi? 'Umut var' diyerek rakam verdi Kapadokya'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlanıldı