Bu takvime göre maymun en çok köpekle anlaşıyor

Çin'de dünyanın en büyük iç göç hareketi olarak bilinen, 40 gün sürecek "Çin Yeni Yılı" tatili seyahat trafiği başladı. Hayvan takvimine göre 31 Ocak'ta "at yılı"na giren ülkede, 16 Ocak-24 Şubat arasında 3.6 milyar yurtiçi seyahat yapılması bekleniyor. Çin takvimine göre yeni yıl, 24 Ocak ile 19 şubat arasında başlıyor. Bir yıl, 354 veya 355 günden oluşuyor.

Çin takvimi ilk olarak M.Ö. 2500 yıllarında ismini aldı. Genel kanının aksine Çinliler tarafından değil Babilliler tarafından bulundu. Ancak M.Ö 500 yılında yeniden düzenlenerek Çinliler tarafından mükemmelleştirildiği için adı Çin takvimi olarak kaldı. Bu takvimi geçmişte Çinliler'in yanı sıra Göktürkler, Uygur Türkleri, İdil ve Tuna Bulgarları da kullandı. O dönemlerde yapılan Göktürk yazıtları ve Manas destanındaki bazı olaylar da bu takvimle tarihlendirildi.

Eskiden beri "Tanrı ile insan arasındaki bütünleşmeye" dayalı bir felsefenin benimsendiği Çin'de 12 hayvan burcu, Çin milletinin hayvan ve toteme olan inancı ile ilkel astronomi biliminin ortak ürünü olageldi.

İşte, Çin takvimine göre yılların anlamları ve miladi takvime göre denk gelen yılları;

Ev kredisi göz korkutuyor! İşte banka banka ödeme planı... Erdoğan AK Parti'de değişimin formülünü verdi İsveç'te 'Eurovision' protestosu: 'İki yüzlülük'