'Avrupa ekonomisi son altı yılın en iyi durumunda'

Davos zirvesine katılan Credit Suisse CEO'su Thiam, "Bana göre Avrupa 2010'dan bu yana en iyi durumda " dedi.

Abone ol

dunya.com

Credit Suisse CEO'su Tidjane Thiam Avrupa ekonomisinin son altı yılın en iyi durumunda olduğunu söyledi. 

İsviçre'nin Davos kentindeki  46'ıncı Dünya Ekonomik Forum'una katılan Thiam CNBC televizyonuna konuştu.

'Petrol küresel büyümeyi destekliyor'

Credit Suisse yöneticisi Tidjane Thiam, " Avrupa konusunda hiç iyimser olmamıştım. Ancak son zamanda Avrupa ekonomisi hakkında pozitif düşüneler kanadına geçtim. Pozitif kanattayım, çünkü petrol fiyatları. Fiyatların düşük seyretmesi küresel çerçevede petrol ithal eden ülkeler için çok iyi bir haber. ABD ekonomisi ve tüketicileri için iyi bir durum. Petrol, küresel büyümeyi de destekliyor. " dedi. 

Euro bölgesi ekonomisi yüzde 2015'in 3'üncü çeyreğinde  0,3 büyüme kaydetmişti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise büyüme rakamı yüzde 0,4'tü. 

Credit Suisse tepe yöneticisi Tidjane Thiam, dünya ve avrupa ekonomisinin yavaş toparlandığını kabul ederken 28 üyeli Avrupa Birliği'nde siyasi konuların 2016'da da süreceğinin vurguladı.

Tidjane Thiam'ın iyimser yorumları Avrupa ve Asya borsalarında sert düşüşlerin yaşandığı bir anda geldi. 

Erken işlemlerde STOXX 600 yüzde 3 düşerken Avrupa'daki ana endekslerdeki kayıp ise yüzde 2 seviyelerinde gerçekleşti. ABD borsalarında da sert düşüşler yaşandı. Özellikle Dow Jones Sanayi endeksinde 300 puanlık düşüş yaşandı.  

Thiam'ın Avrupa ve dünya ekonomisi hakkındaki  iyimser yorumları piyasalar tarafından destek bulmazken Moller Maersk'ın CEO'su Nils Andersen Credit Suisse'in yöneticisini destekleyen açıklamalar yaptı. Andersen, " AB üyesi ülkelerin ekonomilerinde yapısal değişiklikler yapılmadan Avrupa ekonomisinde büyüme yaşanıyor. Tabi ki bunda petrol fiyatlarının katkısı yadsınamaz. Her değişim kendi kurbanlarıyla gelir" dedi. 

Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı