'Dinleme iddialarına tatmin edici bir izahat bekliyoruz'

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "En geniş kapsamlı ve tatmin edici bir izahat bekliyoruz. Bunu kabul etmek mümkün değil" dedi

Abone ol

ANKARA - Alman 'Der Spiegel Dergisi'nin 3 gün önce ortaya koyduğu Almanya’nın Dış İstihbarat Servisi’nin 2009 yılından bu yana Türkiye’yi dinlediği iddiaları Türkiye tarafında tepkiyle karşılandı. Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) eski başkanı Hans-Georg Wieck'in dinleme iddialarına ilişkin, BND'ye talimatın Alman hükümeti tarafından verildiğini açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan da açıklama geldi. Davutoğlu, konuya ilşikin yaptığı açıklamada, "En geniş kapsamlı ve tatmin edici bir izahat bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bunu kabul etmek mümkün değil"

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiasına ilişkin Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeie ile görüştüğünü belirten Davutoğlu, "En geniş kapsamlı ve tatmin edici bir izahat bekliyoruz" dedi. 

Davutoğlu şöyle devam etti:

Türkiye, Almanya ile diğer müttefik ülkelerde olduğu gibi istihbarat işbirliği yapar ama Türkiye'yi istihbarat faaliyetlerine bir hedef halinde görmek müttefiklik ilişkisiyle bağdaşmaz. Hiçbir ülke Türkiye'yi istihbarat faaliyetleri açısından hedef ülke noktasında göremez. Hele bu Almanya gibi tarihi arka plana sahip dostluk ilişkilerimizin olduğu ülke olursa bunu kabul etmek mümkün değil.

İmamoğlu'ndan Kobani Davası cezalarına ilk tepki DÜNYA’ya 'Yılın Gazetesi' Ödülü 'Cinsel terapist' Buse Aydın'a Reklam Kurulu'ndan ağır ceza Benzin ve motorin (mazot) litre fiyatı ne kadar, kaç TL? Valilikler peş peşe duyurdu: İzmir dahil 13 ilde 4 gün süreyle yasaklandı