10 milyar $ çıktı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kısa vadeli sermaye girişlerini azaltmak amacıyla aldıkları tedbirler sonucunda 10 milyar dolar çıktığını söyledi.

Abone ol

Ece CEYHUN - Elif Işıl BAŞKAYA

MANİSA- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, sıcak paraya yönelik önlem aldıkları dönemde Türkiye’den 10 milyar dolarlık kısa vadeli fon çıkışı olduğunu söyledi. Manisa TSO ile DÜNYAGazetesi’nin düzenlediği toplantıda konuşan Yılmaz, “Biz bu kararı verdikten sonra 10 milyar dolara yakın para Türkiye’yi terk etti. Ama sonrasında girişler, çıkışlar oldu tabii” dedi. Yılmaz, ilk çeyrekteki verileri izleyeceklerini, ihtiyaç olursa borç alma faizinin aşağı çekilmesi, kısa vadeli mevduatta karşılık oranının daha da yükseltilirken, uzun vadelide aşağıya çekilmesi gibi önlemler alınabileceğini söyledi.

Enflasyon tahmini değişebilir

“Likidite bolluğunun emtia fiyatları üzerinde bir ölçüye kadar baskı yaptığını” belirten Yılmaz, şubat enflasyonu beklentisiyle ilgili olarak, düşüş ihtimali olduğunu, daha sonra baz etkisi ve diğer faktörlerle yükseliş yaşanacağını  kaydetti ve yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda yıl sonu tahmininde değişiklik olabileceği mesajını da verdi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz da Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da zarara göre yatırımcıları Manisa’ya yatırıma davet etti. Koşmaz, “Uluslararası yatırımcılar için bir cazibe merkezi olduğumuzu- tüm dünyada ifade etmeliyiz” dedi.

Petrolde 10 dolarlık artış enflasyonu 40 baz puan etkiliyor

Merkez Bankası (MB) yılın ilk enflasyon raporunda petrol fiyatlarının 95 dolar civarında seyredeceği öngörüsüyle hareket etmişti. Ancak Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da siyasi tansiyonun artmasıyla petrol fiyatı 120 dolara çıktı. MB Başkanı Yılmaz, bu artışın enflasyona etkisi konusundaki soruya şu yanıtı verdi: “Petrol fiyatında 10 dolarlık artış, 40 baz puanlık enflasyon artışına neden oluyor. Yılın ikinci çeyreğine kadar veri toplamaya devam edeceğiz. Bugünkü etkisinin ne kadar kalıcı olduğunu bilmiyoruz. İkinci enflasyon raporunda varsayımlarımızı güncelleyeceğiz ve yeni bir enflasyon tahmini yapacağız” dedi. Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre petrol fiyatları yıl sonuna kadar 120 dolarda kalırsa bunun enflasyona etkisi 1 puan olacak.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz