25 yaş üzeri traktörler hurdaya çıkıyor

Başbakan Erdoğan, yaşı 25 ve üzeri olan traktörlerin hurdaya çıkarılması için çalışma yapılacağını bildirdi.

Abone ol

 ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, makine sektörü strateji belgesinde traktör üreticilerini ilgilendiren önemli eylemler bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya çıkarılması olduğunu söyledi.

Türk Traktör'ün Ankara Fabrikası'nda üretilen 600,000'inci traktörün banttan indirilmesi törenine katılan Erdoğan, yapacakları bu uygulamayla traktör satışlarını artıracaklarını, iş güvenliğini sağlayacaklarını, hem de tarımsal üretimde verimliliği artırmış olacaklarını kaydetti.

Erdoğan, yeni dönemde sektör ve işletme bazında gerçekleştirilecek mikro reformlara ağırlık vereceklerini, rekabet gücünün artırılacağını bildirdi. Erdoğan, "Bu yılın başında uygulamaya başladığımız sanayi stratejisi ile makine ve otomotiv sektörü stratejileri reformlara rehberlik edecektir" dedi.

Erdoğan, 2002'de 91,000'le sınırlı kalan otomobil satışlarının bu yıl 600,000'i aşmasını beklediklerini belirterek, satışlarda artışın devam etmesini ve kısa süre içinde yıllık 1 milyon rakamına ulaşmasını tahmin ettiklerini söyledi. Erdoğan, "Bu kadar dinamik iç pazara artık yerli bir otomobil yakışır. Bunu başaracağız, bu olacak" diye konuştu.

Türkiye'deki büyük iç pazarın yabancı firmalar için de önemli bir fırsat olduğu değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, FIAT yöneticilerine Türkiye'de Linea dışında başka binek araç modelleri de üretmeleri çağrısında bulundu.

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2010'da Türkiye'de satılan traktörlerin yüzde 80'den fazlasının, hafif ticari araçların yüzde 60'ının, ağır ticari araçların yüzde 70'inin Türkiye'de üretilen ürünlerden oluştuğunu belirterek, bu oranların, kaliteli üretim yapılması ve farklı alternatifler sunulması durumunda, milletin yerli ürünleri tercih ettiğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Ergün, bugün Türkiye'nin, yıllık ihracatını 130 milyar dolar seviyesine taşımayı başarmış bir ülke olduğunu, yıllık ihracatı 2023'de 500 milyar dolara çıkarma hedefinin daha yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerle gerçekleştirebileceğini dile getirdi.

90'dan fazla ülkeye ihracat yapılıyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, TürkTraktör'ün sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en büyük traktör fabrikalarından biri haline geldiğini söyledi.

Koç,  fabrikada sadece traktör değil, traktörlerin motorunun, transmisyonun, ön ve arka akslarının da imal edildiğini anlattı. Kalan diğer aksamın da Türk otomotiv yan sanayinden alındığını ifade eden Koç, TürkTraktör'ün, yüzde 90'ı geçen yerlilik oranı ile gerçek yerli traktörü ürettiğini belirtti. Koç, traktörde motordan sonra en önemli parçanın transmisyon olduğunu, bu yıl sonu itibariyle TürkTraktör'de 5 çeşit transmisyonun, bu tesislerde üretilmiş olacağını kaydetti.

Konuşmasında TürkTraktör'ün ihracat performansını da değerlendiren Mustafa Koç, şöyle konuştu:

"TürkTraktör'ün diğer bir üstünlüğü de bazı traktör modellerini geliştirmesi ve imalatının sadece Türkiye'de, TürkTraktör fabrikasında yapılması ve dünyanın 90'dan fazla ülkesine buradan ihraç ediyor olmasıdır. TürkTraktör bugün, 250 ana model ve 500 değişik tip traktör üretmektedir. Ürettiğinin yüzde 30'dan fazlasını ihraç etmekte ve ülkemiz ekonomisine çok önemli katkı sağlamaktadır."

600 bininci traktör sahibine teslim edildi

Ankara TürkTraktör fabrikasında düzenlenen törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Erdoğan, üretilen 600 bininci traktörü, Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Ünlüce köyünde buğday, mısır, pamuk ve karpuz üreticisi olan Mehmet Ali Gül'e teslim etti.

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL