6 maddelik 'çözüm paketi' komisyona sevkedildi

"Çözüm sürecinin çerçeve yasası" TBMM Başkanlığı'na sunulmasının ardından, asıl komisyon olarak İçişleri Komisyonu'na, tali komisyon olarak da Adalet ve Anayasa komisyonlarına havale edildi

Abone ol

ANKARA - "Çözüm sürecinin çerçeve yasası" olarak adlandırılan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumlal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı TBMM'ye sunuldu. 
Tasarı, asıl komisyon olarak İçişleri Komisyonu'na, tali komisyon olarak da Adalet ve Anayasa komisyonlarına havale edildi. Çözüm Süreci Paketi, 2 Temmuz çarşamba günü TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek.  

Kürt sorununa çözüm süreci kapsamında hazırlanan çerçeve yasa tasarısı, 6 maddeden oluşuyor.

Tasarı ile hükümetin çözüm süreci yetkileri yasal hale getirilirken,  çözüm sürecinde görev alanların "hukuki, idari ve cezai sorumluluğu olmayacağı" hükmü getirildi. Tasarıda ayrıca, hükümete dağdan inecek PKK'lılar için rehabilitasyon imkanı yaratma yetkisi" de veriliyor.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci çerçeve yasa tasarısına ilişkin, "Bu genel bir düzenlemedir. Tasarı bundan sonraki çalışmalar için genel perspektif sunmaktadır. Devlet kurumlarının topyekün sürece katkı vermelerinin hukuki zeminini oluşturmaktadır. Bu çerçevede yasa halen çalışmaları devam eden, sürece ilişkin daha detaylı somut adımlar içeren yol haritası ve eylem planına temel teşkil edecektir" dedi.

Yasanın, hükümetin, devletin çözüm süreciyle ilgili kararlılığının ifadesi olduğunu belirten Atalay, "Biz bunu görüyoruz. İnşallah sonuca doğru yaklaşılmaktadır. Bu sorunların çözülmesi, şiddetin dinmesi, insanların dağdan silahını bırakarak inmesi ve normal toplumsal hayat içinde rehabilitasyonu yapılarak yaşaması safhasına doğru yaklaşılıyor" diye konuştu.

Çözüm süreci çerçeve yasa tasarısıyla hükümete çözüm süreci kapsamında kısa orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalarla ilgili genel bir sorumluluk verildiğine işaret eden Atalay, şunları kaydetti:

"Bu şekilde devlet kurumlarının kendi kuruluş kanunları çerçevesinde çözüm sürecinde katkı verecek konuları belirleyebilmeleri ve gerekli çalışmaları yapmaları da kolaylaşmış olacaktır. Yasa, süreç kapsamında temas diyalog, görüşme gibi siyasi irade ve kararlık getiren konularda bir Bakanlık veya kurum işlemi yerine, Bakanlar Kurulu kararı alınması ve görevlendirme yapılması yoluyla konunun bir hükümet politikası olarak idare tarafından daha hızlı ve etkin şekilde uygulanmasına imkan sağlanmaktadır."

"Süreçte son safhaya yaklaştık"

Gazetecilerin sorularına da yanıt veren Başbakan Yardımcısı Atalay, "Çözüm süreci iyi gidiyor, çözümün son safhasına doğru yaklaştığımızın tespiti içindeyiz" dedi. 

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak