AB, İran'a ilave yaptırım uygulayacak

İlave yaptırımlar arasında, İran'ın petrol ve doğalgaz sektörüne yeni yatırım, teknik destek ve teknoloji transferinin yasaklanması bulunuyor.

Abone ol

BRÜKSEL- AB dışişleri bakanları, gelecek hafta başında yapacakları toplantıda, BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla yetinmeyerek İran'a ilave yaptırımları görüşecek.

AB devlet ve hükümet başkanlarının 17 Hazirandaki zirvesinde, İran'da petrol ve doğalgaz üretimi başta olmak üzere birçok hayati sektörde yaptırım üzerinde uzlaşılarak, detayları dışişleri bakanlarına bırakılmıştı.

Üye ülkelerin üzerinde çalıştığı ek yaptırımlar karar taslağında, "ticaret, mali hizmetler, enerji ve taşımacılık alanlarında yeni kısıtlamalar yanında özellikle İran bankaları, Devrim Muhafızları ve İran Gemi Nakliyat şirketinin ilave varlıklarının dondurulması ve vize yasağı getirilmesini içeren kapsamlı ve güçlü bir önlemler paketinden" bahsediliyor.

AB ülkelerinin onaylamaya hazırlandığı ilave yaptırımlar arasında, İran'ın petrol ve doğalgaz sektörüne yeni yatırım, teknik destek ve teknoloji transferinin yasaklanması bulunuyor.

Dışişleri bakanlarının onayına sunulacak taslak kararlarda, bununla birlikte "İran'ın nükleer sorununa diplomatik çözüm bulunması konusunda AB'nin uzun süredir kararlı olduğu" ifade ediliyor.

İran'a "Uluslararası toplumun nükleer programıyla endişelerini gidermek için bu fırsatı değerlendirerek AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile müzakereler için somut bir tarih üzerinde anlaşması" çağrısı yapması beklenen AB dışişleri bakanları, müzakerelerde temel alınması istedikleri "Haziran 2008 önerilerinin geçerliliğini koruduğunu" bildirecek.

Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" AB'den Meta'ya soruşturma HSBC'de üst düzey ayrılık: Emekli oluyor Borsa İstanbul'dan bir rekor daha!