ABD verisi iyimserlik yarattı

Borsa yüzde 1.2 yükselirken, kurda hafif de olsa gevşeme yaşandı.

Abone ol

İSTANBUL - Gün içerisinde zayıf görüntü çizen Borsa İstanbul, ABD dayanıklı mal siparişleri verisi ile toparlandı. BIST-100 endeksi günü yüzde 1.24 yükselişle 68,775
puanda tamamladı.  

Fed'in tahvil alımını yakında sonlandırmaya başlayacağı endişelerini hafifleten ve cuma günkü ABD verisi sonrası güne yurtdışına paralel alıcılı başlayan BIST-100, gün içinde dalgalı seyretti. Öğleden sonra açıklanan ABD verisine bağlı iyimserlikle ise yükseldi.
            
Bugün piyasada daha fazla satış baskısının önüne geçen tek gelişme ise ABD verisi oldu. ABD'de dayanıklı mal siparişleri Temmuz'da yüzde 7.3 ile beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti.

ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım programını azaltacağı endişelerinin Türkiye piyasalarına etkilerinin TCMB politikaları ile azaltılamaması ve artan Suriye gerginliği ile kur tarihi zirve olan 2 TL'ye yaklaşırken faiz 19 ay sonra ilk kez çift haneye yükseldi.

Gün sonuna doğru açıklanan ABD dayanıklı mal siparişleri verisindeki sert düşüş gelişmekte olan ülke para birimlerinde ve dolayısıyla TL'de kayıpların bir miktar azalmasını sağlarken, piyasa yarın TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarını takip edecek. Kapalıçarşıda dolar 1,9950 liradan ve euro 2,6670 liradan kapandı.

Gösterge tahvilin bileşik faizi düşük hacimde Ocak 2012'den bu yana ilk kez yüzde 10 seviyesini aştı. Tahvil-bono piyasasında 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.16 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 10.58'e yükseldikten sonra saat 1654'te yüzde 10.18 seviyesinde.

Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı