Afife bu yıl ekip ruhuna

Yapı Kredi tarafından verilen tiyatro ödüllerine “Yılın En Başarılı Prodüksiyonu” da seçilen “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” damga vurdu. Sezon boyu sahneye birey değil bir olarak çıkan Tiyatro Adam üyeleri, ödülü de hep beraber aldı

Abone ol

İSTANBUL - Uzun bir maratondan sonra, tiyatro sezonunun neredeyse sonuna geldik ve sahnelerimizin bu sezondaki en iyileri de belli oldu işte. Yapı Kredi’nin 18 yıldır verdiği ve sonucu her yıl merakla beklenen Afife ödülleri, Haliç Kongre Merkezi’nde önceki akşam düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Tiyatro dünyasını buluşturan törende “Yılın Prodüksiyonu” ödülü, aday sayısıyla da öne çıkan Tiyatro Adam yapıtı “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”nın oldu. 

7 yıldır tam bir ekip mantığıyla, bir patronu ya da genel sanat yönetmeni olmadan, hep beraber üreten Tiyatro Adam, Brecht’in “Arturo Ui”sine kattığı enerjiyle zaten sezonun en çok konuşulan oyunlarından birine imza atmıştı. Sezon boyu sahneye “birey” değil “bir” olmak için çıkan Tiyatro Adam ekibi, Afife ödülünü de hep beraber kucaklamayı tercih etti ve Afife sahnesine de hep birlikte çıktı. Arkadaşları adına söz alan Fatih Koyunoğlu, konuşmasına başta Brecht’e teşekkür ederek başladı ve “Demode bir oyun oynamakla suçlanmak isterdik açıkçası” diyerek salonu gülümsetti. Kadınlar dahil 8 oyuncunun da Arturo Ui ve diğer rolleri dönüşümlü olarak canlandırdığı yapıt; Brecht ruhuna sahip çıkan, epik tiyatronun bütün gereklerini yerine getiren rejisiyle de alkışlanmıştı sezon boyu. Afife bu alkışları es geçmedi ve oyunu sahneye koyan Ümit Aydoğdu’yu “Yılın En Başarılı Yönetmeni” seçti. 

“Arturo Ui” Afife töreninden bu yıl 2 ödülle daha ayrıldı. Oyunu izleyen herkesin diline dolanan ve oyuncuların akapella tarzıyla yorumladığı şarkılar, Oktay Köseoğlu’na “Sahne Müziği” dalında ödül kazandırdı. Sıra “Sahne Tasarımı” ödülüne geldiğindeyse gecenin belki de en duygusal anları yaşandı. “Arturo Ui”yle ödülü kazanan Barış Dinçel, ödülünü aynı kategoride “İz”le aday olan kardeşi Başak Özdoğan’a -kendi deyimiyle kulağı geçen boynuzuna- verdi. 

Gelelim oyuncu ödüllerine... “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu” aynı oyundan çıktı bu sene: Oyun Atölyesi’nin “Kim Korkar Hain Kurttan” yorumundan. Zerrin Tekindor, oğlu Hira Tekindor’un tiyatroda ilk yönetmenlik denemesinde gerçekten “bu rol benim için yazıldı” diyen bir yorum ortaya koyuyordu, tüm izleyenlerin katılacağı gibi. Tiyatro tarihinin en komplike çiftlerinden Martha ve George’un değerini hem Tekindor, hem de bir süredir sahnelerden uzak kalan Tardu Flordun bilmişlerdi. Önce seyirciden alkışları topladılar, sonra da başarılarını birer Afife ödülüyle taçlandırdılar. Yardımcı oyuncu ödülleri de bir başka oyunda buluşmuştu; “Katil Joe”- da: Defne Halman ve genç aktör Taner Ölmez. “Katil Joe” ayrıca bu yılki Afife’den ışık ödülüyle de ayrıldı. Işık ödülüne 3 farklı oyunla aday gösterilerek kendi kendisinin rakibi olan Cem Yılmazer’e ödülü, "Katil Joe" için hazırladığı tasarım getirdi.

İşte bu senenin en iyileri

Yılın En Başarılı Prodüksiyonu: Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı – Tiyatro Adam 
Yılın En Başarılı Yönetmeni: Ümit Aydoğdu - Arturo Ui’nin... 
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Tardu Flordun – Kim Korkar Hain Kurttan 
Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Zerrin Tekindor – Kim Korkar...

Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu: Taner Ölmez – Katil Joe 
Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu: Defne Halman – Katil Joe 
Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı: Ecem Uzun - Savaş 
Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı: Barış Dinçel – Arturo Ui’nin... 
Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı: Tomris Kuzu - Huysuz 
Yılın En Başarılı Sahne Müziği: Oktay Köseoğlu – Arturo Ui’nin... 
Yılın En Başarılı Işık Tasarımı: Cem Yılmazer – Katil Joe  
Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü: Münir Özkul 
Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü: Ahmet Sami Özbudak – İz 
Yapı Kredi Özel Ödülü: Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu

Törende neler oldu?

• Törenin başlangıcında bir konuşma yapan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın “Bu yıl Yapı Kredi’nin 70. yılı. Tam 70 yıldır sosyal ve kültürel hayatımızın gelişimi için çaba sarf ediyoruz. ‘Kültür ve sanat bankası’ olma sorumluluğunun bilinciyle sanatın her dalına destek olmayı sürdürüyoruz.” dedi. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa ise ödülle ilgili son dönemde çıkan iddiaları hatırlatarak jürinin çalışma sistemi hakkında detaylı bilgi verdi ve bu sezon 208 oyunun izlendiğini belirtti. 
• Muhsin Ertuğrul Ödülü'ne değer bulunan Münir Özkul'un ödülü kızı Güner Özkul'a verildi. Özkul duygusal bir konuşma yaparak "Gönül isterdi ki ödülünü kendisi alsaydı" dedi. 
• Defne Halman, Avusturya’da olduğu için ödülünü rol arkadaşı Engin Hepileri aldı ve “Hazır Defne yokken dedikodusunu yaparak”; Halman’ın her koşulda tiyatro yapan bir sanat insanı olduğunu söyledi. 
• “Sahne Tasarımı” dalının adaylarından Başak Özdoğan, ağabeyi Barış Dinçel kazandığı ödülü ona “devredince” konuşmakta çok zorladı. Ve sadece “İnsanın ağabeyi olması işte böyle bir şey” diyebildi. 
• Fatih Koyunoğlu “Arturo Ui” ekibi adına yaptığı konuşmada “En iyi gibi durmuyorsak her perşembe Afife Jale Sahnesindeyiz. Afife Jale Sahnesi’nden Afife ödüllerine...” diyerek seyircileri gülümsetti.

Bugün de Antalya! Uçağın inişte ön tekeri patladı Şarkıcı Kalben Sağdıç serbest bırakıldı Pegasus ilk çeyrekte zarar açıkladı Osman Kavala'dan yeniden yargılama açıklaması Dış ticaret haddi martta arttı: 6 ayın zirvesinde