Altın, ilk hafta yüzde 4 kazandırdı

Abone ol

Nazlı Gökçe MİS - Troy Menkul Değerler

2016'ın ilk haftasında altın, Çin'deki daralmanın borsalara getirdiği ciddi kayıp, Orta-Doğu'da yeniden hortlayan gerilimve fonda ABD'nin faiz artırma pembe dizisinin de etkisiyle yatırımcılarına kazandırdı. Sarı maden yüzde 4 getiri elde ederken, gümüş yüzde 0.3'lük mütevazi getirisiyle altına eşlik etti.PGM grubunda ise manzara hiç parlak değildi.

Altın yeni seneye alımlarla başladı ve açılış fiyatı 1061.55 dolar/ons’tan gerçekleşti. Küresel hisse senedi piyasaları, yavaşlayan ekonomik büyümenin getirdiği endişelerle düşüşe geçerek altının ekmeğine yağ sürdü. Asya kanadında Çin’in imalat endeks rakamlarında düşüş kaydedilmesi, yatırımcıların hızla hisse senetlerinden uzaklaşmasına neden oldu. 

Suudi Arabistan’ın 47 kişinin infazına neden olmasıyla, rakibi İran arasındaki gerilim had safhaya ulaştı. Altın, güvenli liman özelliğiyle alımları karşılamaya devam ederken, dolar da tercih edilerek pariteyi 1.07 seviyelerine kadar taşıdı. Hafta ortasında altın ivme kazandı. 

Küresel piyasalardaki endişe, farklı kaynaklardan hasıl olmak üzere devam ediyor. Orta Doğu'daki gerilimin yanında bir de Kuzey Kore, hidrojen bombasını test ettiğini açıkladı. Perşembe günü altında yükseliş trendi devam etti. Çin’de hisse senetleri yalnızca 30 dakikalık bir seansın sonunda tekrar yüzde 7’ye varan oranda kayba uğrayınca, işlemler günün geri kalanında durduruldu. Altına yönelen yatırımcılar madenin fiyat bandını 1100 – 1110 dolar/ons aralığına taşıdılar. Shangay borsasında işlem gören altın fiyatında, fiziki teslim gösterge fiyatı Londra ile karşılaştırıldığında 4 dolar/ons civarında primli işlem görüyor. 

Çin’den gelen diğer bir habere göre, Gümrük İdaresi raporunda 2016’dan itibaren Merkez Bankası’ndan izin alınmaksızın ülkeye endüstriyel altın ithal edilebilecek. Bu haber işlem hacminde artış sağlayabilir. Bunu önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde görebileceğiz. 

Altın, cuma sabah seansında 1112.50 dolar/ons ile 9 haftanın zirvesini tazelerken, sonrasında kar satışlarına maruz kalarak gevşedi. Euro/dolar paritesi ise hafta ortasından itibaren belini doğrultarak tekrar 1.09 seviyesine yükseldi. Cuma günü, ABD'den açıklanan Tarım Dışı İstihdam raporunda 210K beklentiye karşılık 292K açıklanması, piyasaları neşelendirdi. Altın da payına düşeni alarak gevşediği 1098 dolar/ons seviyesinden 1107'ye kadar hareketlendi. Haftayı 1104.37 dolar/ons'tan kapatan altın yatırımcısına yüzde 4 kazandırdı. Gümüş 13.93 dolar/ons son fiyatıyla yüzde 0.3 artıda kalmayı başarırken, platin yüzde 1.4 ve paladyum yüzde 12.4 değer kaybederek ayrıştılar. 
Bu hafta içinde yatırımcılar Çin'e fokus olacaklardır. Asya kaplanının yavaşlayan ekonomisi, küresel bazda piyasaları manipüle yeteneğine sahipken göz ardı edilmesi mümkün değil. Altının kapanış itibariyle 1100 üzerinde kapatması pozitif. Beklentimiz yukarı yönde. 1140 dolar/ons'ta direnç var ancak, bu seviye sonrası için altın yeterince kuvvetli değil.
 

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak