Altının Euro fiyatına dikkat

Abone ol

Atılım MURAT

Piyasalara korku-belirsizlik çöktüğünde, bundan avantaj sağlayan paralar Yen(JPY) ve İsviçre Frangı(CHF) oluyor. Bu paraların son dönemdeki performansları, bunu açık biçimde gösteriyor. Her ikisinin de yükseldiği piyasa ortamlarında, diğer paralar karşısında hangisinin yükselişini sürdüreceğini öngörmek için CHF/JPY kuruna bakılabilir. CHF/JPY paritesindeki hareketlere bakarak; hangi güçlü paranın sallanan Avrupa paraları karşısında (EUR, GBP), hangisinin emtia fiyatlarına duyarlı riskli paralar karşısında (AUD, CAD, NZD) güçlü kalacağını ölçebilirsiniz. Japon Merkez Bankası(JPM),bu hafta ticari bankalara verilen borç miktarını artıracağını duyurdu. Bizde yapılan yorumların aksine, bu Yen'e bir müdahale değildir. Geçen hafta, JPM'nin niçin 'direkt' bir müdahaleden kaçınabileceğini yazmıştım. Zaten pazartesi günü yapılan açıklamadan sonra, JPY hızla değer kazandı. Kısaca; bu şartlar altında JPY'nin yükselişi biraz daha sürebilir.

Sene başından beri favori paralarımdan birisi olan İsviçre Frangı'nda da ilginç hareketler görülüyor. İsviçre Merkez Bankası Başkanı, 'Müdahale etmeye hazırız' açıklaması yapıyor; bu açıklamanın ardından bir gün geçmeden, CHF Euro karşında tarihi zirveye yükseliyor. Dolar diğer para birimleri karşısında son derece güçlüyken, Frank karşısında son sekiz ayın dip noktasına geliyor. CHF'ye böyle bir talep varken, Japon Merkez Bankası bile müdahaleden kaçınırken, mayıs ayından beri yaptığı müdahalelerden dolayı 14 milyar frank kaybeden İsviçre Merkez Bankası'nın yeni bir hamle yapmaması makul görülebilir. Her şeye rağmen, EUR/CHF bu hafta 1.2860-80 bölgesinin altına düşerse, merkez bankasının müdahale edebileceğini düşünüyorum (İsviçre Merkez Bankası, genelde Asya seansında değil, Avrupa seansında müdahale ediyor). USD/CHF'ye bakarsak; fiyat hareketleri yıl sonundan önce paritenin görülebileceği sinyalini veriyor. CHF ve JPY sadece yukarıda yazdığım paralar karşısında değil, Türk Lirası karşısında da oldukça yükseldiler. Türk Lirası için olumlu beklentiler devam etse de, CHF ve JPY karşısında pek ayakta duramıyor. 

Altın fiyatında biraz hareketlenme olduğunda, sorular yağmur gibi geliyor. Yatırımcılar genel olarak altının Dolar fiyatını takip ediyorlar. Ancak diğer paraların altın performanslarının da izlenmesinde fayda var. Altının Euro fiyatı için, 960 seviyesinin önemine bir süredir dikkat çekiyorum. Bu seviye geçtiğimiz günlerde aşıldı. Burada ilginç bir nokta var. Normalde altın ile Dolar arasında ciddi bir negatif ilişki vardır. Bu ilişki son aylarda zayıfladı. Ters korelasyon altın ile Euro arasında oluşmaya başladı. Altın-Euro arasındaki negatif korelasyon bugünlerde -0.8. Ciddi bir rakam. Altının Euro fiyatının '1000' seviyesine ulaşma potansiyeli var. Bu durumda altının Dolar fiyatı da yoluna devam edebilir. Fed'in yeni tahvil alımlarının konuşulması, AB ülkelerinin borç sorunlarının yeniden gündeme gelmesi altın için pozitif etkenlerdir. Altının Dolar fiyatı, 55, 100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıktı. Geçmiş dönemleri inceledim. Bu durum görüldüğünde (fiyat önemli ortalamaların üzerine çıktığında), altın yükselişine devam ediyor. Altın fiyatı; 55, 100, 200 günlük ortalamaların üzerine çıktıktan sonra, son geçilen ortalamanın üzerine en az yüzde 10 koymuş (altının 55 günlük ortalaması $1,210 civarında). Geçmişte yaşanan hareketler gelecekte görülmeyebilir, ancak biz bunu bir bilgi notu olarak verelim.   

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak