Anadolu'nun parlak gençlerine Koç Üniversitesi olanakları

Abone ol


 
İSTANBUL - Koç Üniversitesi, "Anadolu Bursiyerleri Programı"yla Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yaşayan, başarılı oldukları halde ekonomik nedenlerle ülkemizin en donanımlı eğitim kurumlarında yüksek öğrenim fırsatı bulamayan öğrencilere geleceğin kapılarını aralıyor. Bugüne kadar ülke genelinde 150'nin üstünde okulu ziyaret eden, 300'ü aşkın okula çeşitli kanallarla ulaşan Koç Üniversitesi, yeni eğitim döneminde Anadolu Bursiyerleri Programı ile burs sağladığı öğrenci sayısını 100'e çıkartmayı hedefliyor. Burslu eğitim için bağışçı kişi ve kuruluşların taahhütleriyle birlikte kaynak yarattıklarını belirten Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, "Fırsat eşitliğini temel alan Anadolu Bursiyerleri Programı ile hedefimiz ülkemizde yeni bir "hayırseverlik kültürü" oluşturmak. Koç Üniversitesi olarak Türkiye'nin kalkınmasında önemli rol oynayacak; Anadolu'nun başarılı öğrencilerini seçiyor ve geleceğin liderlerini yetiştiriyoruz" diye belirtti.
 
Koç Üniversitesi, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda başarılı performans gösterdiği halde ekonomik yetersizlikler nedeniyle ülkemizin en donanımlı eğitim kurumlarında yüksek öğrenim fırsatı bulmakta zorlanan Anadolu'nun parlak gençlerine, Anadolu Bursiyerleri Programı'yla tam burslu eğitim fırsatı sunuyor.
Koç Üniversitesi yönetici ve akademisyenleri, Anadolu Bursiyerleri Programı'yla gençlere sağlanan tam burslu eğitim olanaklarını anlatmak amacıyla 2011 yılından bu yana Gümüşhane'den Diyarbakır'a; Van'dan Hatay'a; Batman'dan Sivas'a; Artvin'den Konya'ya; Erzurum'dan Mardin'e kadar 50'ye yakın ilde 150'nin üstünde okulu fiilen ziyaret etti. 300'ü aşkın okulun müdür ve rehber öğretmenlerine de çeşitli kanallar kullanılarak ulaşıldı. Öğrencilerin aileleriyle temas kurularak, bilinçli kariyer seçimleri yapılması konusunda ve programın detaylarıyla ilgili bilgi aktarıldı. Böylece, program çerçevesinde 35 binden fazla kişi eğitimde fırsat eşitliği hakkında bilinçlendirildi.
Bu çalışmaların sonucu olarak, 2011 - 2012 Eğitim – Öğretim Dönemi'nde 14; 2012-2013 Eğitim – Öğretim Dönemi'nde ise 44 öğrenci ile toplamda 58 Anadolu Bursiyeri, Koç Üniversitesi'nde eğitim görüyor. Koç Üniversitesi'nde Türkiye'nin tüm bölgelerinden, Batman, Kırşehir, Diyarbakır, Van, Amasya, Osmaniye, Giresun, Niğde, Siirt, Bitlis, Malatya ve daha pek çok ilden gelen Anadolu Bursiyeri öğrencisi bulunuyor. Anadolumuzun dört bir yanından gelen bu pırıl pırıl öğrencilerimizin kampüsümüze en iyi şekilde uyum sağlamalarını ve en başarılı olmalarını sağlamak için de kendilerini geldikten sonra da yakından takip ediyor ve onlara her konuda yakın-destek veriyoruz.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan; "Fırsat eşitliğini temel alan Anadolu Bursiyerleri Programımız ile hedefimiz bu yıl 100 öğrenciyi aramıza almak."
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan üniversite giriş sınavında en üst yüzde birlik dilimin içinde yer almalarına rağmen maddi imkansızlıklar dolayısıyla Türkiye'nin en donanımlı üniversitelerinde eğitim görme imkanından yararlanamayan gençlerin önlerine fırsat kapılarını aralamanın hem kendilerini hem de Anadolu Bursiyerleri Programı'na destek veren bağışçıları fazlasıyla heyecanlandırdığını belirterek; "Programa yapılan yüzlerce başvuru ülkemizde eğitimde fırsat eşitliğine duyulan ihtiyacı gözler önüne seriyor. Kaliteli eğitime erişim konusunda Üniversitemizin duyarlılığını paylaşan hayırsever kişi ve kurumlar da programın destekleyici hedef kitlesini oluşturuyor. Her yıl ulaştığımız başarılı sonuçları gördükçe bu sayının daha da artması için büyük heves duyuyoruz. Bu düşünce ve isteğin bağışçılarımız tarafından da paylaşıldığını biliyoruz. Şu an Koç Holding şirketi olan 14; Koç Holding dışından ise 34 destekçimiz bulunuyor. Amacımız, toplumumuzun önemli ihtiyacı olan kaliteli eğitime erişimin öneminin altını çizerek eğitimde fırsat eşitliğine olumlu katkılar sağlamak ve Üniversitemizde sunduğumuz imkânları giderek daha fazla sayıda üstün yetenekli ve ihtiyaç sahibi öğrenciye ulaştırarak geleceğin liderleri olacak bireyler yetiştirmek" dedi.
Anadolu Bursiyerleri Programı ile yeni bir "hayırseverlik kültürü" oluşturduklarını belirten Prof. İnan; "Programımıza katılacak olan öğrencileri büyük titizlikle seçiyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına giderek öğrencilere, rehber öğretmenlere, müdürlere ve ailelerine Program hakkında bilgi veriyoruz. Yine ülkemizin her köşesindeki Liselerimizin rehber öğretmenlerini Koç Üniversitesine getiriyor ve onları misafir ederken programımız hakkında bilgilendiriyoruz. Aynı şekilde tüm destekçiler ile birebir görüşmeler gerçekleştirerek hedeflerimizi paylaşıyoruz" dedi.  
Planlı bir hazırlık aşamasından sonra gelen her başvuruyu büyük bir titizlikle incelediklerini ilave eden Koç Üniversitesi Kurumsal İlişkiler ve Kaynak Geliştirme Direktörü Zeynep Başak Çivi; "Son derece teferruatlı, istatistiki verilere ve resmi belgelere dayalı bir değerlendirme sistemi yürütüyoruz. Öğrencilerin üniversite giriş sınavında elde ettiği başarının yanı sıra, sosyal faaliyetleri, akademik başarıları, ailelerinin maddi gelir düzeyi, öğretmenlerinden aldığı referanslar ve üniversite tarafından belirlenen konular hakkında yazdıkları kompozisyonlar başvuru dosyalarının temelini oluşturuyor. Böylece üniversite adaylarının kaderini belirleyen yalnızca sınava dayalı yerleştirme ve burs dağıtım sistemine çok yönlü bir alternatif getirmiş oluyoruz" dedi.
Bu program çerçevesinde üniversitemize yerleşen bursiyerlerin gözlerindeki ve söylemlerindeki heyecanın hem bizim hem de bağışcılarımız için birer ilham kaynağı olduğunu söyleyen Prof. İnan, böylelikle programın son derece doğru hedeflenmiş olduğunu gördüklerini ifade etti.  
 
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan; "Öğrencilerimizin yüzde 73'ü burslu eğitim görüyor."
Koç Üniversitesi'nin kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. İnan, Anadolu Bursiyerleri Programı dahil olmak üzere Koç Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilerin yüzde 73'ünün burslu olduğuna dikkat çekti. Türkiye genelinde en yüksek oranda burslu eğitim veren üniversiteler arasında olduklarını ifade eden Prof. Dr. Umran İnan; " Üç öğrenciden ikisinin burslu eğitim gördüğü Üniversitemizde hedefimiz Türkiye'yi ileriye taşıyacak; donanımlı; merak ve heyecanını takip eden yeni nesiller yetiştirmek. Bu yıl ilk defa başlattığımız yeni tezsiz yüksek lisans programlarımız da bu çabanın en güzel örneği. Öğrencilerimiz mezun oldukları yıl; lisansta kazandıkları burslarını devam ettirerek istedikleri bölümde tezsiz yüksek lisans yapabiliyorlar. Örneğin; tam burslu bir öğrenci bursunu devam ettirerek yüksek lisansını da tamamlayarak mezun oluyor.
Aynı sebeple doktora öğrenci kontenjanımızı bu yıl 60'tan 120'ye yükselttik. Hedefimiz Ülkemize iyi akademisyenler, öğretim üyeleri kazandırmak. Bildiğiniz gibi Koç Üniversitesi İngilizce eğitim veren bir Üniversite. Bu yüzden özellikle doktora öğrencilerinde İngilizce yeterlilik ararken; bu hedefimiz dahilinde, İngilizce düzeyi yeterli olmayan ama başarılı öğrencileri alıyor ve Lisansüstü İngilizce Hazırlık Okulumuzda eğitim görmelerini sağlıyoruz. Anadolu Bursiyerleri Programı'nda olduğu gibi Doktora programlarımız ile de fırsat eşitliğini Türkiye'nin her kesimden öğrencilere sağlamak istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki Koç Üniversitesi'nde alacakları eğitim ile ilerleyen dönemde parlak birer akademisyenolacaklar, ve böylelikle de kurucumuz Vehbi Koç'un vizyonu doğrultusunda ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerimizde görev yapabilecek öğretim üyelerini yetiştirmiş olacağız" dedi.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak