Andıç bir emir değil, onay

İnternet Andıcı davası kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine çıkartılan Korgeneral Mehmet Eröz tutuklandı.

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Merkez Komutanlığına teslim olduktan sonra Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesine getirilen Eröz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarıldı.

Duruşmada kimlik tespiti yapılan Eröz'e, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından yasal hakları hatırlatılarak, yakalama emrine karşı beyanı alındı.

Mahkeme heyeti, Eröz'ün "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ile "terör örgütü yöneticisi olmak" suçlarından tutuklanmasını kararlaştırdı.

Onur kırıcı bir suçlama

İstanbul Merkez Komutanlığına ait bir araçla Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesine getirilen Korgeneral Eröz, burada birinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine çıkarıldı.

Hakkındaki yakalama emri mahkemece yüzüne okunduktan sonra söz alan Eröz, suçlamaların tamamını reddettiğini belirterek, 44 yıldır bu üniformayı gururla ve şerefle taşıdığını söyledi.

Kendisini ortaokulu bitirdiğinde alıp bu rütbelere getiren, yurt dışı dahil gerekli eğitimi veren, çok kritik görevlerde ve yerlerde çalıştırarak onurlandıran devlete ve millete hayatını ortaya koyarak en iyi şekilde hizmet etmeyi görev bildiğini ifade eden Eröz, şunları kaydetti:

"Ancak şimdi silahlı bir terör örgütü üyesi, hatta ara yöneticisi olmakla suçlanıyorum. Şahsım ve ailem adına çok ağır, onur kırıcı olan bu suçlamayı asla kabul etmiyorum. Hiçbir zaman hukuka uygun olmayan ve konusu suç teşkil eden bir emir vermedim. Hiç kimseden de böyle bir emir almadım. Hiç kimseye bir suçun delillerini gizlenmesine yönelik bir emir vermedim, hiç kimseden de böyle bir emir almadım. Hiçbir zaman hukuksuz bir yapılanmanın içinde yer almadım. TSK gibi yaptığı ve yapacağı her şey sıkı sıkıya hukuk kuralları ile düzenlenmiş, teamülleri de aslında hukuktan doğmuş TSK yapısı içinde teğmenlikten, korgeneralliğe kadar hiçbir hukuka aykırı işlemim olmamıştır."

İddianamenin hiçbir yerinde, kendisinin örgütlü bir yapının içinde yer aldığını gösteren somut bir delil olmadığını dile getiren Eröz, "Korgeneral olarak TSK içinde görev yapmaktan başka hiçbir örgüt içinde de olmadım" dedi.

Andıç bir emir değil, komutandan alınan bir onaydır

Bu dairede her gün imha edilmesi gereken bu resmi olmayan kağıtların ihmal sonucu bir ay imha edilmemesinin büyük kağıt birikmesine neden olduğunu ve çok kağıt kırpılmasının nedeninin bu olduğunu ifade eden Eröz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taraf Gazetesinin 4 Şubat 2009 tarihli haberiyle siteler gündeme geldiğinde, söz konusu sitelerin başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde kurulduğu ifade edilmiştir. Ancak komuta katı, o anda olayların geldiği aşama ve bazı yasa değişiklikleri yapılmış olması nedeniyle mevcut internet sitelerinin yayınlarının durdurulması ve bunların mevcut yasa ve direktifler çerçevesinde incelenerek yeniden yapılandırılması emri verdi. Biz de Harekat Başkanlığı olarak çalışmaya başladık. Genelkurmay'ın ilgili başkanlıkları ve Genelkurmay Adli Müşavirliği ile koordineli olarak bir andıç hazırlayıp, 14 Nisan 2009 tarihinde komuta katının onayını aldık. Andıçta tanıtım ve bilgilendirme maksatlı (terör örgütleri, laiklik karşıtı eylemler, kurumu tanıtıcı, iç ve dış kamuoyunu bilgilendirme) 4 ayrı konuda internet siteleri kurulması öngörülmekteydi."

İşletilmesi planlanan 4 ayrı konudaki internet sitelerini daha önce kapatılan internet siteleriyle bir bağlantısı veya bağının olmadığını ifade eden Eröz, "Andıçta bu yönüyle eski sitelere atıf yoktur. İrtica ile mücadele eylem konusunun basında yer aldığı 12 Haziran 2009 tarihinde biz daha, kurulacak sitelerin isim ve içerikleriyle şube müdürlerinin kendi adlarına site almaları üzerinde çalışıyorduk ve sonuçları henüz bana getirilmemişti. Bu çalışma yapıldıktan sonra sitelerin faaliyete geçmesi için bir uygulama emri yayımlamamız gerekiyordu. Çünkü andıç bir emir değil, komutandan alınan bir onaydır. Onay verilen faaliyetin nasıl uygulamaya geçeceği, emirle olur" diye konuştu.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek