Aracılık başka, bankacılık başka

Bankaların aracılık faaliyetlerine izin verilmeyeceği yorumlarını değerlendiren Akgiray, "Bankaların aracılık faaliyetlerinin, bilançoda bankacılık faaliyetlerinin altında olmasını istemiyoruz" dedi.

Abone ol

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bankaların aracılık faaliyetlerinin bilançoda, bankacılık faaliyetlerinin altında olmasını istemediklerini, olacaksa da ayrı bir şekilde görülmesini istediklerini söyledi.

BloombergHT kanalının canlı yayınında konuşan Akgiray, SPK'nın bankaların aracılık faaliyetlerine izin verilmeyeceği yorumlarının doğru olup olmadığına ilişkin soruya, "Doğru. Bu bir yorum değil bir sonuç" dedi ve şöyle konuştu:

"Banka, bir aracı kurumun, portföy yönetim şirketinin, fonun yüzde 100 sahibi olabilir. Ama banka bilançosunda bankacılık altında yazılacak faaliyetler olmasın istiyoruz. Olursa da gözüksün istiyoruz. Yatırım bankacılığı ile ticari bankacılık ayrı olsun."

Bağımsız üye konusunda bankalara istisna olmayacak

Bankalara, diğer şirketlerden farklı olarak yönetim kurulu üyeliklerinde yer alması gereken bağımsız üye atanmasında istisna tanınmayacağını da belirten Akgiray, "Ama bankaların içi rahat etsin. Herhangi bir şirketten farklı ve daha fazla bir yük olmayacak. BDDK, TBB bize görüşlerini bildirdi, değerlendiriyoruz; ama istisna olmayacağı kesin" dedi.

Geçen yılın sonunda yayınlanan SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri tebliği, borsa şirketlerine 1 Temmuz'dan itibaren bağımsızyönetim kurulu üyesi şartı getirirken, bankalar için bu süreyi 1Ocak 2013 olarak belirlemişti.

Temmuz ayına kadar bağımsız üye ataması gerçekleştirmesi gereken ancak ortaklar arası anlaşmazlıklar sebebiyle, henüz bu atamayı gerçekleştirememiş olan Turkcell'de devam eden süreçle ilgili olarak da Akgiray, "Gereği herhalde önümüzdeki günlerde yapılacaktır. SPK Kanunu'nun 22. maddesi çok açık." dedi.

SPK Kanunu'nun 22. Maddesinin z bendi, SPK'nın, Kurumsal yönetim ilkeleri tebliğine uymayan şirketlerle ilgili, uyumu sağlayıcı sonuç doğuracak her türlü tedbiri almada yetkili ve sorumlu olduğunu hükme bağlıyor.

Bu tedbirlerin, bağımsız üye atanmasını mahkeme kanalıyla sağlaması veya res'en atama yapılması olabileceği değerlendirilirken, SPK'nın bu seçenekler arasında dava yoluna gitmesinin daha büyük olasılık olduğu değerlendiriliyor.

Akgiray da, "Biz bir isim telaffuz etmeyi arzu etmiyoruz. Onu söylemeden sonuç doğuracak formül üstünde çalışıyoruz... Bu canlı bir süreç, nerede olduğumuzu, ne yaptığımızı söylemeyeyim" dedi.

Akgiray, SPK'nın İzmir'de bir ofis açma konusunda karar aldığını da belirtti.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak