ATM Banka Kartı Paylaşımı Platformu Protokolüne süre kısıtlaması

Rekabet Kurulu, protokole 3 yıl süreyle bireysel muafiyet verdi

Abone ol

ANKARA - Rekabet Kurulu, "ATM Banka Kartı Paylaşımı Platformu Protokolü"ne 3 yıl süreyle bireysel muafiyet verdi.

Kurulun konuya ilişkin kararı, Rekabet Kurumunun internet sitesinde yayımlandı.

Buna göre Kurul, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş'nin (BKM) 26 banka arasında gerçekleştirilen ve banka müşterilerinin sahip oldukları banka kartıyla diğer bir bankanın bankomatından para çekme ve bakiye sorma işlemleri yapabilmesine yönelik imzalanan "ATM Banka Kartı Paylaşımı Platformu Protokolü"ne süresiz muafiyet tanınması talebini 28 Ocak 2010 tarihli toplantısında değerlendirdi.

Kurul, 1 Ekim 2009 tarihinde başlanan "ATM Banka Kartı Paylaşımı Platformu Protokolü"ne rekabeti kısıtlayıcı olabilecek hükümleri nedeniyle üç yıl süreyle muafiyet tanındı. Rekabet Kurulu, BKM'nin süresiz muafiyet talebini ise kabul etmedi.

Rekabet Kurulu, banka kartı sahiplerinin bu uygulamadan yararlandığında, bankaların birbirlerine ödeyecekleri takas komisyonları konusunda bilgilendirilmesini de hükme bağladı. Karar uyarınca BKM, takas komisyonunun düzeyi konusundaki bilgileri web sitesinde yayınlayacak.

Bu arada Kurul, bankaların söz konusu işlemler için kart sahiplerinden ücret alması konusunu ise bankalar arası rekabeti sınırlayıcı nitelikte bulmadığından, buna ilişkin bir yükümlülük getirmedi.

Hyundai Assan Otomotiv ile ilgili karar

Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliğine aykırı eylemlerde bulunduğu iddiası üzerine yapılan inceleme üzerine iddialara ilişkin olarak Rekabet Kanununun ilgili maddesi uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verildi.

Kurul'un 10 Mart 2005 tarihli kararının TKS Trafik Kontrol Sistemleri İnşaat Elektrik Elektronik Sigorta Aracılık Hizmetleri Gıda Tekstil Şirketinin itirazı sonrasında Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmesi üzerine Rekabet Kurulu yeniden inceleme yaptı.

İnceleme sonucunda, Siemens San. ve Tic. A.Ş'nin koordinatörlüğünde oluşturulan Siemens bayilik sistemi ve söz konusu sistem sonrası kamu alımlarında (ihalelerde) gerçekleştirilmiş olan rekabete aykırı eylemler ve ek olarak entegratörlük sözleşmesi ile Ultra Ulaşım ve Trafik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin de bu sisteme dahil edilmesinin trafik sinyalizasyon pazarında rekabeti sınırlama amaç ve etkileri nedenleriyle, TKS Trafik Kontrol Sistemleri Şirketinin, Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş., Trasin Elektronik  İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti, Sintek Elektronik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti, EMT Ltd. Şti, SFA Elektronik İç ve Dış Ticaret A.Ş., Sinyalizasyon Elektronik İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti., Ultra Ulaşım ve Trafik San. ve Tic. Ltd. Şti. ile birlikte Kanunu ihlal ettikleri tespit edildi.

Amber Elektronik İletişim Trafik Eğitim İnşaat San. ve Tic. A.Ş.'nin tüzel kişi ortakları ile AMBER'in faaliyet alanlarının çakışması ve bu anlamda söz konusu oluşumun koordinasyon doğurucu bir ortak girişim niteliği taşıması nedeniyle de TKS Trafik Kontrol Sistemleri Şirketi, Trasin Elektronik şirketi, Sintek Elektronik şirketi ve EMT Ltd. Şti'nin kanunu ihlal ettiği kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, TKS Trafik Kontrol Sistemleri şirketinin idari para cezası ile cezalandırılmasına, cezanın belirlenmesinde teşebbüsün finansal gücü, ihlallerin oluşmasındaki rolü, Siemens bayilik sistemine ek olarak AMBER oluşumunda yer alması göz önünde bulundurularak teşebbüse 2008 yılı cirosunun takdiren yüzde 6'sı oranında 11 bin 256,27 lira idari para cezası verilmesine karar verildi.

Doğuş Otomotiv'e para cezası

Rekabet Kurulu'nun Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş. ve Genpar Otomotiv Tic. A.Ş. haklarında Rekabet Kanununun ihlali gerekçesiyle 5 Ekim 2001 tarihinde aldığı kararın Danıştay 13. Daire tarafından iptali üzerine, Rekabet Kurulu tarafından yeniden yapılan inceleme sonucunda, daha önce verilen idari para cezasının tekrarlanmasına karar verildi.

Yeniden yapılan incelemede,  otomobil ve hafif ticari araç pazarı olarak belirlenen ilgili pazarda, Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. ile Doğuş Otomotiv Holding A.Ş.'nin bayilerin yeniden satış fiyatı ve indirim oranları ile filo satışlarda yeniden satış koşullarını belirleme ve bayilerin bölge dışı pasif satışlarını kısıtlama yoluyla Kanunu ihlal ettikleri tespit edildi.

VW marka araçlarda kullanılan yedek parça ve aksesuarlar pazarında ise Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş. ve Genpar Otomotiv Tic. A.Ş'nin bayilerin yeniden satış fiyatı ve koşullarını belirledikleri tespit edildiğinden, Kanunu ihlal ettiklerine, bu nedenle 1999 yılı Kasım ayına kadar bu faaliyetleri gerçekleştirmiş olan Doğuş Otomotiv Holding A.Ş'nin 1999 mali yılı sonunda oluşan yıllık gayri safi gelirleri üzerinden takdir edilen 406 bin 744,25 lira ve devralmadan sonra bu faaliyetlere devam etmiş olan Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş'nin 1999 mali yılı sonunda oluşan yıllık gayri safi gelirleri üzerinden takdir edilen 32,58 lira ile cezalandırılmalarına karar verildi.

VW marka araçlarda kullanılan yedek parça ve aksesuarlar pazarındaki rekabet ihlallerine ilişkin olarak; Genpar Otomotiv ve Tic. A.Ş'nin 1999 mali yılı sonunda oluşan yıllık gayri safi gelirleri üzerinden takdir edilen 34 bin 602 lira ve Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş'nin 1999 mali yılı sonunda oluşan yıllık gayri safi gelirleri üzerinden takdir edilen 32,58 lira ile cezalandırılmalarına, ancak 24 Mart 2004 tarihi itibariyle Doğuş Otomotiv Holding A.Ş. ve Genpar Otomotiv Tic. A.Ş'nin tasfiyesiz infisah yolu ile devredilmesi nedeniyle halefiyet ilkesi çerçevesinde para cezasının Doğuş Otomotiv ve Servis Tic. A.Ş'ye verilmesi gerektiğine karar verildi.

AstraZeneca İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Gül Ecza Deposu Güner Zeynep Yüceer arasında imzalanan İhale Yolu İle Münhasır Beşeri Tıbbi Ürün Satış Sözleşmesine bireysel muafiyet verilmesi talebi üzerine yapılan inceleme sonucunda, söz konusu sözleşmenin grup muafiyetinden ve bireysel muafiyetten yararlanamayacağı bildirildi.

Tuna Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketinin 3 aylık bir süre için kendisinden karayolu zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi satın alan müşterilere "akaryakıt çeki" verilmesi kampanyasına menfi tespit belgesi veya muafiyet tanınması talebi üzerine yapılan inceleme sonucunda söz konusu uygulamaya menfi tespit belgesi verilmesine karar verildi.

UND'nin akaryakıt fiyat artış düzenleme faktörü uygulaması

Uluslararası Nakliyeciler Derneği tarafından uygulamaya konulan Akaryakıt Fiyat Artış Düzenleme Faktörü Uygulamasının Rekabet Kanununu ihlal niteliği taşıyıp taşımadığına ilişkin yapılan inceleme sonucunda, Dernek tarafından dernek üyesi teşebbüsler arasında bilgi değişimine yol açan söz konusu uygulamanın, sektörün mevcut konjonktürel durumu nedeniyle etki doğurmamakla beraber fiyat rekabetini kısıtlama potansiyeli taşıdığına, bu nedenle kanunun ilgili maddesi çerçevesinde muafiyet almasının mümkün olmadığına karar verildi.

Rekabet Kurulu, bu bağlamda, ilgili teşebbüs birliği olan Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve onun vasıtası ile üyelerine, söz konusu uygulamaya gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde son vermeleri aksi takdirde 4054 sayılı Kanun çerçevesinde haklarında işlem başlatılacağı hususlarında görüş yazısı gönderilmesi için Başkanlığın görevlendirilmesini uygun buldu.

Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği ile Mekpa Yaratıcı İşler Yazılım ve Ticaret Limited Şirketi arasında imzalanan "Bilet Yazılımları Konusunda İşbirliği ve Lisans Sözleşmesi"ne de söz konusu  sözleşmenin 1. maddesindeki "İşbu sözleşmenin konusu SEYAP'ın sinema salonlarına bir bilet yazılımı programını ücretsiz koydurmak istemesi" ifadesinin çıkarılması şartıyla menfi tespit belgesi verilmesine karar verildi.

Bununla birlikte, Kurul, söz konusu menfi tespit belgesinin sözleşme konusu yazılım programının sinema salonlarında uygulanmasına ilişkin eylem ve kararları kapsamayacağı, yazılım programının uygulanmasına ilişkin bu tür eylem ve kararların Rekabet Kurulu tarafından ayrıca değerlendirileceğinin Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliğine bildirilmesi konusunda Başkanlığın görevlendirilmesini kararlaştırdı.

Diğer kararlar

Tacke Consult Beteiligungsgesellschaft mbH ve Winvest Finanzierungsservice GmbH & Co. KG'nin, Babadağ Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de sahip oldukları yüzde 90 ve Ezse Rüzgar Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. sahip olduğu yüzde 89,5 oranındaki hissenin toplam yüzde 40'lık kısmının Evonik Energy Services GmbH'ye devri işlemine dönük menfi tespit belgesi verilmesine karar verildi.

Kurul, "Gedizler Filo Kiralama A.Ş.'nin hisselerinin tamamının Hedef Araç Kiralama ve Servis A.Ş. tarafından devralınması, Sicpa Assan Ürün Güvenliği Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin, MTM Holografi Güvenlikli Basım ve Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisselerinin yüzde 17,5'lik kısmını devralması işlemi ile Cimentos de Portugal'in tek başına kontrolünün Compagna Siderurgica Nacional tarafından herhangi bir teklif talebi olmaksızın halka yapılan teklif yöntemiyle devralınması işlemlerine hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğurmayacağından izin verdi.

Seferler başladı: İstanbul-Sivas arası 7 saate düşüyor İçişleri Bakanlığı kamu tasarruf tedbirlerine dahil oldu: Koruma araç ve polis sayısı azaltıldı Sezonu kapatmıştı: Uludağ'da mayısta kar sürprizi Bakan Işıkhan duyurdu: 81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı Green card başvuru sonuçları açıklandı mı, saat kaçta açıklanacak?