Bayi karlarındaki artışlar için kurumlar çalışıyor

Babacan, benzin fiyatlarındaki artışta uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarının ve kurun belirleyici olduğunu söyledi.

Abone ol

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, benzin fiyatlarındaki artışta uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarının ve kurun belirleyici olduğunu ifade etti. Vergi oranının 2009 Aralık ayından bu yana değişmediğini, ancak bayilerin kar hadlerinde artış gözlendiğini kaydeden Babacan, "Onunla da ilgili kurumlarımıza bakın dedik, çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Babacan, Fox TV'de katıldığı yayında soruları yanıtladı. Babacan, dolar ve eurodaki yükseliş ile ilgili soruya karşılık da ülkede serbest kur rejimi uygulandığını ifade ederek, kurun, tamamen piyasa koşullarında, arz ve talebin kesiştiği noktada oluştuğunu söyledi. Babacan, "Döviz inişleri ve çıkışları ekonomik sistemimizdeki en önemli şoku absorbe etme mekanizmalarından bir tanesi. Katı bir şekilde sabit bir kur uygulamaya çalışan ülkelerde neler olduğunu hep beraber görüyoruz" dedi ve Yunanistan ile Portekiz'in yaşadığı sorunlara işaret etti.

Benzin fiyatlarındaki artışın da uluslararası piyasalardaki petrol fiyatı ve kurdaki gelişmelere bağlı şekillendiğini ifade ederek, vergi oranlarında 2009 Aralık'taki düzenlemeden bu yana değişiklik yapılmadığını, yıl sonuna kadar da oranlara dokunmayacaklarını kaydetti.

Bu noktada bayilerin kar hadlerine değinen Babacan, "Kar hadlerinde zaman içerisinde maalesef son bir yılda kademe kademe yükselme gördük. Onunla da ilgili kurumlarımıza 'bakın edin' dedik, çalışıyorlar" dedi.

"Yunanistan'ın iflası domino etkisi yaratabilir"

Ali Babacan, Yunanistan'ın borç kriziyle ilgili soruyu yanıtlarken de Yunanistan'ın 300 milyar euronun üzerinde borcu olduğunu ve ödeyip ödemeyeceğiyle ilgili ciddi risk bulunduğunu söyledi.

Almanya ve Fransa'daki bankalarda 120 milyar euro kadar Yunanistan tahvili bulunduğuna dikkati çeken Babacan, şöyle konuştu:

"Yunan hükümeti borçlanmış, senet çıkartmış, bu senetleri de bankalar almışlar portföylerine koymuşlar. Yunanistan'ın bir borç ödeyememe sorunu Almanya'da ve Fransa'da bazı bankaların çok ciddi bunalıma düşmesini beraberinde getirebilir. Fransa ve Alman hükümetlerine ilave maliyetler getirebilir.

Yunanistan'ın iflasına izin verilmesi, bundan sonra durumu zayıf olan başka ülkelerin de iflasının önünü açar. Çünkü şu andaki beklenti, nasıl olsa AB'ye üye olan ülkenin iflasına izin verilmez, şöyle ya da böyle yardım edilir. Ancak Yunanistan'a yardım edilmediğini gördüğü zaman piyasalar, Portekiz, İrlanda gibi başka ülkelerin de benzer duruma düşeceğini birden hesaplayarak, pek çok ülkede bir domino etkisi oluşturabilir. Riskler yüksek."

Binance'in eski CEO'suna 4 ay hapis cezası Eksun Gıda'dan 413 milyon liralık net kar Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi