BDP'lilerin tahliye talebi reddedildi

Tutuklu BDP Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliye talepleri reddedildi

Abone ol

İSTANBUL - Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davalarında tutuklu BDP Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın tahliye talebini reddederek, oy çokluğu ile tutukluluklarının devamına karar verdi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davalarında tutuklu diğer BDP Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliye taleplerini de oy birliği ile reddetti.

Ayrıca Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı BDP’nin tutuklu milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş’ın tahliye taleplerinin reddedilmesini istedi.

Karar bir hukuk skandalıdır

Mahkemenin söz konusu kararını çifte standart olarak değerlendiren BDP Grup Başkanvekili Buldan, "Karar hukuki değil siyasidir; bir hukuk skandalıdır, çifte standarttır. İstanbul'da ayrı, Diyarbakır'da ayrı bir hukuk işletilmektedir" dedi. Buldan karar ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Vekillerimizin yargılamaları yerel mahkemelerde devam etmektedir. Kendilerine isnat edilen fiil ise siyaset yapmaktır. Bu da düşünce, örgütlenme ve siyaset özgürlüğü kapsamındadır. Ancak buna rağmen vekillerimiz, diğer tutuklu siyasetçiler gibi yıllardır cezaevinde siyasi rehine olarak tutulmakta ve uzun tutuklukla aslında açıkça yargısız bir infaz yapılmaktadır. Tutuklu bulundukları süre dikkate alındığında vekillerimiz ceza alsalar bile alacakları cezanın infazını çoktan tamamlamış durumdalar. 

Çözüm sürecine hizmet etmeyecek ve hatta süreci tıkama potansiyeli taşıyan yargının bu siyasi kararı karşısında hükümeti göreve ve samimiyete çağırıyoruz. Halk iradesini ayaklar altına alan bu kararın siyasi ortağı hükümettir. Hükümet 'yargının işidir' diyerek kendisini soyutlayamaz. Tutuklu vekillerimiz de dahil on bine yakın siyasetçiyi cezaevine atan operasyonun siyasi kararını hükümet vermiştir. Bütün bu tutuklamaların ve uzun tutukluluğun yasalarını AKP Hükümeti çıkarmıştır. Özel Yetkili Mahkemeleri AKP Hükümeti kurmuştur. Yargıç ve savcılarını bu hükümet atamıştır. Dolayısıyla bu uygulama birkaç yargıcın değil, AKP hükümetinin uygulamasıdır. Bu karar karşısında asla suskun kalmayacağız. Hem yargısal alanda hem de demokratik siyasi zeminde mücadelemizi sonuna kadar halkımızla birlikte yükselteceğiz" 

Süreç sıkıntıya girer

Buldan, bir soru üzerine, gerekçeyi öğrendikten sonra gerekli girişimleri yapacaklarını kaydetti. 

Buldan, "Barış sürecinde görüşmeler yapıyoruz, bir taraftan bu görüşmeleri gerçekleştireceksiniz bir taraftan da BDP'ye her türlü haksızlığı ve hukuksuzluğu reva göreceksiniz. Bu, bizim kabul edebileceğimiz bir yöntem değil. Hükümeti uyarıyoruz: Böyle giderse bu çözüm süreci sıkıntıya girer. Zaten bıçak sırtında giden süreçten bahsediyoruz" dedi. 

Meclis ve halk iradesi bir kez daha zedelendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise BDP milletvekillerinin tahliye istemine red kararının, Meclis ve halk iradesini bir kez daha zedelediğini ifade etti. Tanrıkulu, yazılı açıklamada, "KCK davasından yargılanan BDP milletvekillerini tahliye taleplerinin reddedilmesi, Meclis ve halk iradesini bir kez daha zedelemiştir. Anayasa Mahkemesi'ni uzun tutukluluk süresini gözeterek verdiği emsal karara rağmen 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin milletvekilleri hakkında böyle bir hükme varması, mahkemenin tarafgirliğini de bir kez daha ortaya koymuştur" ifadelerine yer verdi. 

HDP'liler açlık grevine gidiyor

Bu arada HDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını protesto etmek için parlamento binasında açlık grevi başlatacak. Eylem kararını Twitter hesabından duyuran Önder, şöyle yazdı: 

"Tutuklu vekillere karşı gelişen ayrımcı yaklaşımı protesto için HDP li 4 vekil TBMM de yarın süresiz açlık grevine başlıyoruz."

Anayasa Mahkemesi'nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili kararından sonra mahkemenin aldığı kararı "ayrımcı" olarak niteleyen Sebahat Tuncel ise bu karara dikkat çekmek istediklerini söyledi. Tuncel, "Hukuksuzluk bir yerde başladığı zaman hayatın her alanına yayılıyor. Bu sadece bizim değil herkesin sorunu" dedi. 

Eylemi henüz odaları olmadığı için muhalefet kulisinde yapmayı planladıklarını ifade eden Tuncel, isteyen milletvekillerini de destek olmaya çağırdı. 

Tuncel, tutuklu milletvekilleriyle ilgili haksızlığın ortadan kaldırılıp yeni bir karar verilinceye kadar eylemi sürdüreceklerini de kaydetti. 

Gerekçeli karar açıklandı

[PAGE]

Gerekçeli karar açıklandı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin Diyarbakır ve Şırnak KCK davalarının tutuklu sanıkları BDP Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Milletveki Kemal Aktaş hakkında verdiği "tahliye talebinin reddi" yönündeki kararın gerekçesi açıklandı. 

Mahkeme gerekçesinde, tutuklu Milletvekilleri Irmak, Sarıyıldız ve Aktaş'ın yargılandıkları davada haklarında iddia edilen suçlamaların ayrıntılarına da yer verdi. Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili verdiği karara da atıfta bulunulan kararda, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının esas itibarıyla "somut ve soyut norm denetimleri sonucunda verilen iptal kararları" için söz konusu olduğu belirtildi. 

Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olmasının "iptal kararı ile iptal edilen kanunun hukuki geçerliliğini yitirmesi" anlamına geldiği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi: 

"Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru hakkı sonucunda vermiş olduğu kararlar hangi dosya için verilmişse özel olarak bu dosyanın tarafları hakkında sonuç doğurur. Bireysel başvuruya ancak kişisel ve güncel bir hakkı doğrudan etkilenenler başvuruda bulunabileceğinden bu başvuru ile ilgili ortaya çıkacak Anayasa Mahkemesi kararı da bu kişi ve başvuruya konu adli karar veya işlem açısından bağlayıcı olacaktır. Mahkeme olayla sınırlı ve sadece taraflarla ilgili karar vermekle yetkilidir." 

"KCK Davası'nın kendine has özellikleri bulunmaktadır" 

"Her dosya diğerinden farklı olduğu için bir dosya hakkında verilen karar diğer dosyalar hakkında bağlayıcı sonuç doğurmaz" ifadesinin yer aldığı kararda, şöyle denildi: 

"Çünkü her dosya diğerinden bağımsız ve kendi kapsamı dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir. İtiraza konu olan mahkememizin 2010/444 esas sayılı ve kamuoyunda 'Ana KCK' olarak bilinen dosyasında sanık olarak 187 kişi yargılanmakta, dosya 503 klasörden oluşmakta ve dosya kapsamında yargılanan sanıkların bir kısmına da yurt dışında ve yakalamalı olduğu için ulaşılamamakta, dosyanın yurt dışı bağlantısı da bulunmaktadır. Dosyada henüz delillerin ikame edilme aşaması bitmemiş ve tanıklar da dinlenilmemiştir. Dolayısıyla bu dosyanın kendine has özellikleri bulunmaktadır. Durum böyle olunca Anayasa Mahkemesinin itiraza dayanak yapılan dosya için verdiği kararının bu dosya için de emsal teşkil etmesi mümkün değildir." 

Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru sonucunda vermiş olduğu kararın etkisinin, kararın sadece hüküm fıkrası ile sınırlı olduğuna vurgu yapılan kararda, "Bu kararlar; somut olaydan bağımsız olarak hukuk hayatında önem arz edebilir. Ancak mahkemelerin önündeki olaylar açısından uyumluluğu nispetinde esas alınabilir. Doğaldır ki her dosya konusu ve kapsamı itibariyle diğerlerinden farklıdır. Yargılaması yapılan sanıkların tutukluluk durumları kamu yararı ve dosya kapsamıyla uyumlu görülmüştür" denildi. 

Sanıkların eylemlerinin Anayasanın 83. maddesinde düzenlenen "Yasama Dokunulmazlığı" kapsamında kalmadığı kaydedilen kararda, şu ifade yer aldı: 

"Sanıkların üzerine atılı suçların TCK'nın 302 ila 316. maddeleri kapsamında bulunan 'terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği' suçları olması, sanıklar hakkında seçimden önce soruşturmaya başlanması ve kamu davası açılmış olması göz önüne alındığında, tahliyesi istenen sanıkların eylemlerinin Anayasanın 83. maddesinde düzenlenen 'Yasama Dokunulmazlığı' kapsamında kalmadığı anlaşılmıştır. Bu gerekçelerle sanıkların tahliyesine yönelik itirazlar yerinde görülmemiş ve reddine karar verilmiştir." 

Gazetemize “Sürdürülebilir Başarılı Yayın Hayatı” ödülü İmamoğlu'ndan Kobani Davası cezalarına ilk tepki 'Cinsel terapist' Buse Aydın'a Reklam Kurulu'ndan ağır ceza Hazine, gelecek hafta 3 tahvil ihalesi yapacak Benzin ve motorin (mazot) litre fiyatı ne kadar, kaç TL?