Bugün yeni şeyler konuşmak lazım

Abone ol

ORDU'DAN / Murat GÜRSOY

Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler konuşmak lazım... Çok anlamlı ve güzel bir söz. Peki biz Ordu adına dün dünde kaldı cancağızım bugün yeni şeyler konuşmak lazım diyebiliyor muyuz? Tabloya baktığımız zaman Cumhuriyet tarihinden bugüne Ordu'nun sorunları hep aynı; içimizden seçtiğimiz vekiller hep aynı yatırımları bir yerden alıp bir yere getirmişler. Yani yatırım hızı çok yavaş.

Dün de Dereyolu Projesi konuşuluyordu, bugün de yeni ismiyle Karadeniz-Akdeniz Yolu konuşuluyor. Yine 20 yıldır dillerden düşmeyen OR-Gİ Havalimanı konusu var. Bu konuda Mart 2011'de temel atma töreninin gerçekleştirileceği söyleniyor. Nihayet, çok şükür diyoruz. Hükümete, bu ülkenin başbakanına güvenmemiz gerekiyor. Ordu geleceğini sanayide mi turizimde mi arasın diye sorup duruyoruz. Bugün bu sorular hala cevap bekliyor. Ama dünden farklı bir şey var artık; Ordu şehri geleceğinin turizimde olduğuna inanıyor.

Tabloya bakmaya devam ediyoruz: Ordu'nun ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük geçim kaynağı olan fındık, dün olduğu gibi bugün de politikasızlıktan ve çözülemeyen sorunlardan muzdarip. Ortada bir ürün borsası yok, lisanslı depoculuk kurulmamış, altyapı eksiklikleri devam ediyor. Ortada güçlü bir fındık üreticisi de yok. Ama fındık 2009 yılında Hükümet tarafından serbest piyasa ekonomisine bırakılıyor ve TMO'nun fındık almayacağı açıklanıyor. Ortada güçlü bir Fiskobirlik de yok. 2009 yılında fındık rekoltesi az olduğu içi yeni kararname gerçek sınavını vermedi. Bu yıl da önemli bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum ancak TOBB bünyesinde kurulması gereken lisanslı depoculuk ve ürün borsalarının çok yavaş yapılanması, moralleri bozan en büyük unsurlar olarak gözümüze takılıyor. Hani insanın şunu diyesi geliyor; Siz lisanslı depoculuğu ve ürün borsasını fındık fiyatları 1 liraya düştüğü zaman mı kuracaksınız? Diğer tarafdanda üretici ve ihracatcı kesimine şunu söylemek isterim; Geçmişten bugüne tüm kesimler olarak hep bir suçlama staretejisi içine girdiniz. Bu dün de yanlıştı, bugün de yanlış. Ortada hükümet tarafından açıklanmış, uygulanan bir kararname var. Gelin bunu konuşalım, ama suçlayarak değil çözüm üreterek... Ordu ekonomisine en sıcak para fındıktan giriyor. Bu, komuşu ilimiz Giresun için de böyle. Fındık dün sadece Doğu Karadeniz'de yetişen bir ürünken bugün niçin 49 vilayette yetişir hale geldi, gelin bu yanlışlara çözüm getirelim. Suçlamalar çözüm getirmiyor, laf değil çözüm odaklı çalışmalar üretilmesi gerekiyor. Hepimiz birbirimizi tanıyor, yüz yüze bakıyoruz. Kırıcı olmaya gerek yok, çözüm üretelim.

Ordu şehri artık bu klasik sorunlarına çözüm getirmek ve yeni yatırımlara yelken açmak istiyor. Şimdi dünün sorunlarını hızlı bir şekilde çözmek gerekiyor. Ordu'da Cumhuriyet tarihinden bugüne aynı şeyler konuşuldu, artık yeni şeyler söylemek lazım. İlimiz adına bu görev Ordulu siyasilere, valiye, belediye başkanına, sivil toplum kuruluşlarına ve güzide yerel basına; kısacası sorumluluk makamında oturan ve ben Orduluyun diyen herkese düşüyor. Her şey daha güzel bir Ordu için…

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...