Bursa bunları hak etmiyor

Abone ol

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

Sun Ekspres'in Yenişehir Havalimanı'ndaki seferlerini iptal etmesi bir kez daha gösterdi ki Bursa sahipsiz bir kent! Biraz ağır bir saptama belki ama birazdan yazacaklarımı okuyunca eminim siz de bana hak vereceksiniz.

Son dönemde Bursa üzerinde yapılan tasarruflara dikkat buyurun lütfen. Ankara-İstanbul hızlı tren hattı projesi hazırlanıyor. Hazırlanan projede hat Bursa'ya da uğruyor. Son dakikada rantabl olmadığı gerekçesi ile Bursa hat dışına itiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İstanbul Çevre Planı adı altında bir proje hazırlıyor. Meclisin Temmuz 2009 oturumunda kabul edilen projeye göre İstanbul'un sanayisinin başta Bursa olmak üzere çevre illere nakledilmesi planlanıyor. Yani sanayiye doyan ve artık sanayi yatırımı istemeyen Bursa'ya İstanbul'un yükü atılmak isteniyor. Peki bizim bundan haberimiz ne zaman oluyor dersiniz; Ocak 2010'da. Aynı partinin belediye başkanları üstelik Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı da yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı yapılan bu tasarruftan bihaber. Neyse ki proje mahkemelik oluyor ve şu an yargıda.

Uludağ için yeni bir plan hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi çırpınıyor. Çevre Bakanı ile adeta güreş tutuyor. Restleşmeye kadar varan mücadelede Büyükşehir yalnız bırakılıyor. Gelinen noktada çözümsüzlük devam ediyor.

Geliyoruz son olaya. Bursa Yenişehir Havalimanı'ndan haftanın belirli günlerinde uçuş tarifesi koyan Sun Ekspres ani bir kararla (bir söylentiye göre Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisinin baskısı ile) Şubat ayı itibariyle seferleri (Trabzon, Erzurum, Antalya) mantıklı bir gerekçe gösterme ihtiyacı bile duymadan kaldırıyor. Kaldı ki TÜRSAB yetkililerinden aldığımız bilgiye göre Bursa uçuşlarında ulaşılan doluluk oranı yüzde 80-90 düzeyinde. Yapılan tasarrufların gerekçelerine gelince havayolu hattı sadece İstanbul ile sınırlı görülüyor ve gereksiz! Demiryolu rantabl değil! Hatta öyle bir izah var ki akıllara zarar. Neymiş efendim. Ankara-İstanbul hızlı tren hattı Bozüyük'ten geçecekmiş. Eee... Bursa'dan otobüsle Bozüyük'e gidilecek oradan hızlı trene binilecekmiş. Türkiye'nin sanayi başkentine görülen revaya bakar mısınız? Bunu teklif etmek bile abesle iştigal.

Tüm bu olup bitenler karşısında gereken tepki maalesef gelmiyor. Bu durumu değiştirebilecek aktörler bir araya gelemiyor. Bu kadar güçlü bir kentin gücünün farkına varamaması ve bir güçbirliği oluşturamaması ayrı bir sorun. Bursa üzerinde bu kadar kolay tasarrufta bulunulmasının altında yatan bir başka etkenin de siyasi eksiklik olduğunu düşünüyorum. Bursa denince siyaseten akla gelen tek isim Bakan Faruk Çelik. O'nun dışında diğer vekillerin ne yaptığını anlamak gerçekten güç. Sanki üzerlerine ölü toprağı serpilmiş.

Ülke ekonomisine yaptığı katkıya baktığımızda Bursa'nın bunları hak etmediğini düşünüyorum. Tüm bu olup bitenleri seyretmekle yetinen yetkililere ve siyasilere de diyecek bir şey bulamıyorum.

İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi "Sene sonuna kadar 200 bin konut teslim edeceğiz" Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Yargıtay'da başkan 29'uncu turda da seçilemedi