Çağlayan: Hevesleri kursaklarında kaldı

MB Başkanı Başçı'nın spekülatif ataklara karşı ciddi tedbirler almaya çalıştığını söyleyen Çağlayan, faizlerden yüksek getiri elde etmeye çalışanların heveslerinin kursaklarında kaldığını belirtti.

Abone ol

İZMİR - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Türkiye'yi faiz lobisine teslim etmeme noktasında gayret sarf ettiğini, eski günlerdeki gibi Türkiye'deki faizlerden yüksek getiri elde etmeye çalışanların heveslerinin kursaklarında kaldığını belirtti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Geleneksel Başarılı Sanayiciler Ödül Töreni'nde konuşan Bakan Çağlayan, 'faiz lobisi' konusuna da değindi.

TL'nin aşırı değerlenmesinin insanları ithalatçı haline getirdiğini ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:

"Ben bunu söylediğim zaman 'Merkez Bankasına gücü yetiyor oraya söylüyor' diyorlar. Elbette faiz politikasını belirleme yeri orasıdır. Merkez Bankası regülatör kuruluştur, gereğinde devreye girecek açacak kapatacaktır, valf gibidir. Merkez Bankası başkanları kararlarıyla anılmalıdır. Yeni Merkez Bankası Başkanı son derece çalışkan, iyi niyetli, Türkiye'yi faiz lobisine teslim etmemek noktasında önemli gayretler sarf ediyor. Spekülatif ataklara karşı ciddi tedbirler almaya çalışıyor. Çünkü faiz lobisinin iştahı durmuyor. Eski günlerdeki gibi Türkiye'den faizlerle daha yüksek kazanma hevesleri var. Ama hevesleri kursaklarında kaldı."

Yeni teşvik sistemi

Bakan Çağlayan yeni teşvik sistemiyle ilgili Pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda toplantı yapılacağını, son şekli verildikten sonra Bakanlar Kurulu ve Başbakana sunulacağını, Ocak sonuna kadar da açıklanacağını belirtti.

Bu düzenlemeyle teşvik sistemini dörde ayırdıklarını, genel teşvik sisteminin yanında bölgesel teşvik sistemi olacağını, 4 olan bölge sayısının 5 ya da 7'ye çıkabileceğini belirten Çağlayan, Türkiye'de çok geri kalmış, terör konusunda sıkıntı yaşayan bölgeler için de özel bir sistem getirdiklerini, emek yoğun sektörlerde Çin, Hindistan, Bangladeş, Vietnam'a karşı haksız rekabeti giderecek düzenlemelerin de bu kapsamda açıklanacağını ifade etti.

Çağlayan, yeni sistemle stratejik yatırım adı altında dördüncü bir teşvik düzenlemesini de hayata geçireceklerini belirterek, "Stratejik yatırımlardan kastımız ithal etmek zorunda kaldığımız ürünlerin Türkiye'de yapılmasını sağlayacak olan teşviklerdir. Bilhassa ithalatı, cari açığı dikkate alan bir teşvik sistemini ilk defa Türkiye'nin gündeme getireceğiz. Hangi sektörlerde açık verdiğimizi hangi sektörlere yatırım ihtiyacı olduğunu biliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı İstanbul ve Ankara'da 1 ton metamfetamin ele geçirildi Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu