Çanakkale bekliyor

Gelibolu Yarımadası'nda, 24-25 Nisan'da yapılacak anma törenleri için son hazırlıklar tamamlandı.

Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale Kara Savaşları'nın 98. yıl dönümü dolayısıyla, Gelibolu Yarımadası'nda yapılacak törenler öncesi son hazırlıklar tamamlandı.
Şehitler Abidesi ile 57. Alay'da 24 Nisan'da; Anzak Koyu, Lone Pine (Tek Çam) ve Yeni Zelanda anıtlarında ise 25 Nisan'da düzenlenecek törenleri katılımcıların rahat izleyebilmesi için söz konusu bölgelere portatif tribün kuruldu. Ses ve ışık düzenlemeleri yapılan, seyyar tuvaletler yerleştirilen bölgelerde, özel güvenlik önlemleri de alındı.
Törenler öncesi Gelibolu Yarımadası adeta ziyaretçi akınına uğradı. Anıt ve mezarları ziyaret için gelen Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar, Şarapnel Vadisi, Lone Pine, Conkbayırı ile 57. Alay Şehitliği'ni ziyaret etti. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen yerli turistler ise 57. Alay'da dua okudu, şehit Türk askerlerinin mezarlarına çiçek bıraktı. Yoğunluğun yaşandığı Conkbayırı ve 57. Alay Şehitliği bölgelerinde otobüsler uzun kuyruklar oluşturdu, trafik durma noktasına geldi.
Gelibolu Yarımadası'na Avustralya'nın Melbourne kentinden gelen 64 yaşındaki Rosemary Waghorne, Şarapnel Vadisi'ndeki mezarları ziyaretinde, AA muhabirine, "98 yıl sonra barış içinde bu topraklarda olmaktan son derece mutluyum. 98 yıl önce büyük babalarımız, yaşlı amcalarımız hepsi buraya geldi ve hayatlarını kaybetti. Onun için burası çok önemli bir yer" dedi.
Waghorne, büyükbabasının da Gelibolu Yarımadası'nda savaştığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"O, buraya gelip de kurtulanlardandı. Tekrar Avustralya'yı görme şansı olmuş. 18 Mayıs'ta hayatlarını kaybedenlerin gömülmesi için savaşa ara verildiğinde, bir Türk askeri dedeme fotoğraf ve para vermiş. Dedemin ona ne hediye ettiğini bilemiyorum. Kendisi bir fotoğrafçıydı. Büyük ihtimalle o da fotoğraf vermiş olabilir. Hala evimizde bu hediyeleri saklıyorum."

"Milli Bilinç 57. Alay Yürüyüşü"

Anma etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonunun düzenlediği "Milli Bilinç 57. Alay Yürüyüşü" öncesi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce izci, Eceabat'ın Kocadere köyü yakınlarındaki Askeri Kışlalar mevkisinde kamp kurdu.
Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı, yürüyüşün bu yıl 10'uncusunu yapacaklarına işaret ederek, "Yürüyüşü ilk gerçekleştirdiğimizde 100-150 kişilik izci grubuyla gelebilmiştik. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 18 bin kişiye varan kamplar düzenledik. Bu yıl yürüyüşe 6 bin 500 izci katılacak" dedi.
Subaşı, 25 Nisan sabahı çocukların ve gençlerin ezan ve top sesleriyle uyanacağını, mehter takımının marşlar çalacağını belirterek, "Sırtlarında 'dedeciğim ben geldim' yazılı kırmızı cepkenleriyle, o dönemin askerleri ile izcileri tarafından kullanmış 'enveriye' adı verilen başlıklar giyecek. Ellerindeki Türk Bayrakları ile 57. Alay'ın cepheye gitmek için kullandığı yolda yürüyecekler" diye konuştu.
 

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak