Cari açık, petrolün gölgesinde

Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık yükselişin, cari açığı milli gelirin yüzde 0.6'sı kadar artırdığını söyleyen Şimşek, "Bu çok ciddi bir rakam" dedi.

Abone ol

ANKARA  – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel gelişmelerin Türkiye için önemli bir risk kaynağı olduğunu vurgulayarak, petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık yükselişin, cari açığı milli gelirin yüzde 0.6'sı kadar artırdığını söyledi. Bakan Şimşek, "Bu çok ciddi bir rakam" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısına katılan Bakan Şimşek, küresel gelişmelerin Türkiye için önemli bir risk kaynağı olduğunu söyleyerek, bugün petrol fiyatlarının 105 doları bulmasının önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık değişikliğin, Türkiye'nin cari açığını milli gelirin yüzde 0.6'sı kadar artırdığını belirten Bakan Şimşek, "Bu çok ciddi bir rakam. Son 9 yıla bakıp, enerji ithalatını bir yana bırakın, açık verdiğimiz yıl ikiyi geçmez. Enerji konusu o nedenle çok önemlidir. Son gelişmeler maalesef bizim dışımızdaki gelişmeler. O nedenle biz diyoruz ki, katma değeri yüksek ürünleri üretmeye geçin. Ne olur bilgi yoğun ürünlere bu tür girdilere hassasiyeti az olan ürünlere geçelim" diye konuştu.

'Spor kulüplerinden vergi alınmıyor' algısı doğru değil

Öte yandan Bakan Şimşek, iş adamlarının ‘spor kulüplerinden ve futbolculardan vergi alınmıyor' eleştirilerini de cevapladı. Futbolculardan yüzde 15 stopaj alındığını belirten Bakan Şimşek, "Bu tartışılabilir az mı çok mu diye. Alınmıyor algısı doğru bir algı değil. Yüzde 15 en düşük gelir vergisi dilimidir. Onun üzerinden alıyoruz. Bunun amacı nedir? Mantığı muhtemelen ‘mümkün olduğunca beyanname doğru olsun, kayıtdışılık az olsun demek' içindir. Onlardan KDV alıyoruz, sattıkları biletlerden. Kurumlar vergisi alınıyor. Dolayısıyla spor kulüplerinden vergi alınmıyor iddiasının bu çerçevede değerlendirilmesini doğru buluyorum" şeklinde konuştu.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz