Cari açıktaki sıçrama münferit

Babacan, bazı yabancı şirketlerin, mart sonu itibariyle elde ettikleri kârın bir kısmını temettü olarak Türkiye dışına taşıdığını söyledi.

Abone ol

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası tarafından dün açıklanan Mart ayına ilişkin cari açık verileriyle ilgili, "Mart ayındaki bu sıçrama, münferit bir iki gelişmeyle alakalı, genel trendde bir bozulmayı ifade etmiyor" dedi.

TV 8'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Babacan,  Mart ayına ilişkin cari açığın "beklenenden biraz yüksek" çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun en önemli sebebi; Türkiye'deki bazı uluslararası şirketlerin, Mart ayı sonu itibariyle elde ettikleri karın bir kısmını temettü olarak Türkiye dışına taşımaları oldu. Temettü de bir cari hareket.

Son Mart ayına bakacak olursanız doğrudan sermaye girişinde de önemli sıçrama var. Türkiye'de bir kaç tane büyük birleşme, satın alma meydana geldi. Bir bakıma cari açık, bir miktar beklenenin üzerinde, ağırlıklı olarak bir defalık mart ayı sonu itibariyle temettülerin yurt dışına transferiyle alakalı. Öte yandan da doğrudan sermaye girişinde de yine geçen aylara göre oldukça yüksek bir rakam açıklandı.

Mart ayındaki bu sıçrama münferit bir iki gelişmeyle alakalı, yoksa genel trendde bir bozulmayı ifade etmiyor. Yoksa biz baştan söyledik; 'bu seneki cari açığımız, 2010 yılına göre daha yüksek olacak' dedik."

Cari açığın her ay, düzenli izlenmesi gereken bir veri olduğuna vurgu yapan Babacan, istikrar ve güven ortamının önemli olduğunu, "bundan sonra da gerektiğinde her türlü tedbiri alacaklarını" kaydetti.

Bu arada cari açığın 1.4 milyar dolarının General Electric'in Garanti Bankası'ndaki pay satışından elde ettiği geliri yurtdışına çıkarmasından kaynaklandığı öğrenildi.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...