Çavuşoğlu: Ayrılmak istiyorlarsa 'güle güle'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya'nın İncirlikten çekilebileceğini açıklaması üzerine, "Kendi bilir, yalvaracak değiliz. Ayrılmak istiyorlarsa 'güle güle" diye konuştu.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın İncirlikten çekilme kararı alabileceği yönündeki haberleri değerlendirdi.

Bir haber kanalına konuşan Bakan Çavuşoğlu, Alman parlamenterlere İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret izni verilmemesi ve gelecek haftaki NATO zirvesine ilişkin, "Her şeye rağmen Almanya'ya akl-ı selim ile yaklaşıyoruz. Almanya "Türkiye biz ne istersek yapmak zorunda" zihniyetinden vazgeçmeli" ifadelerini kullandı.

Almanya'nın kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Almanya Türkiye'ye nasıl davranması gerektiğini öğrenmeli. İncirlik'ten çekilme konusunda da kendi bilir, yalvaracak değiliz. Gelmek istediler, DEAŞ'e karşı koalisyonda biz kendilerine yer açtık. Ama her şey onların istediği gibi, onların keyfine olacak değil. Bunu bilmeliler. Ayrılmak istiyorlarsa da onlara yalvaracak değiliz. Onlar gelmek istedi, biz yardımcı olduk. Ayrılmak istiyorlarsa da 'güle güle' deriz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca Türkiye'nin hava sahasının korunmasında NATO'nun bugüne kadar aldığı tedbirlerin yeterli olmadığını dile getirdi.

"ABD ile görüş ayrılıklarımız var"

Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte Washington'da Trump yönetimi ile Suriye'deki gelişmeler ve Fethullah Gülen'in iadesi konusunda yaptıkları görüşmelere ilişkin de şunları söyledi:

"ABD ile bazı görüş ayrılıklarımız var ama ABD ile ilişkileri daha ileri götürecek bir platform oluştu. Rakka'da DEAŞ'a karşı işbirliği için bizim şartlarımız var; ABD'ye SDG adı altında olsa da PYD'nin olduğu yerde biz olamayız mesajı verdik. YPG'ye karşı gerektiğinde angajman kurallarını uygularız mesajını net şekilde verdik, ABD'liler herhangi bir olumsuz şey söylemedi. PKK'ya karşı etkin mücadeleyi Türkiye-ABD birlikte yürütecek. YPG'ye verilen silahlar bize karşı kullanılmayacak" dedi.

"Kürt Koridoru oluşumuna karşılar"

ABD'lilerin Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Kürt koridoru oluşumuna karşı olduklarını söylediler. ABD'nin DEAŞ ile mücadele özel temsilcisi McGurk PKK ve YPG'ye net şekilde destek veriyor, değişmesinde fayda var. ABD'liler, Rakka'nın yönetiminin operasyon sonrası kesinlikle Araplara bırakılacağını söylediler. Menbiç örneğine bakınca verilen sözler konusunda temkinliyiz, söz verildiğinde uygulanması gerekiyor. ABD ile mevcut ve bundan sonraki silah alımlarıyla ilgili engeller vardı, bunlar kalkacak" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca Fethullah Gülen'in geçici olarak tutuklanması dahil bazı taleplerinin olduğunu, Trump'ın da bu konuyu ciddi şekilde değerlendirdiğini ifade etti.

İmamoğlu'ndan Kobani Davası cezalarına ilk tepki DÜNYA’ya 'Yılın Gazetesi' Ödülü 'Cinsel terapist' Buse Aydın'a Reklam Kurulu'ndan ağır ceza Benzin ve motorin (mazot) litre fiyatı ne kadar, kaç TL? Valilikler peş peşe duyurdu: İzmir dahil 13 ilde 4 gün süreyle yasaklandı