Davutoğlu, Esad ile bir araya geldi

Bakan Davutoğlu, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları değerlendirdi

Abone ol

ŞAM - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye ziyaretinde Devlet Başkanı Beşşar Esad, Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani ile iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konuları değerlendirdiklerini söyledi.

Davutoğlu, gazetecilere temasları hakkında bilgi verirken, aracılı Suriye-İsrail ve İsrail-Filistin görüşmeleri başta olmak üzere kapsamlı istişarelerde bulunduklarını, bu ülkeler arasında devam eden süreçlerin kalıcı, adil ve etkin bir barış sağlanabilecek şekilde sürdürülmesi yönünde mutabık kaldıklarını belirtti.

Irak seçimleriyle ilgili olarak görüş alışverişinde bulundukların bildiren Davutoğlu, Irak için tarihi bir gün olduğunu söyledi ve seçimlerin Irak halkına hayırlı olması temennisini dile getirdikleri ifade etti.

Davutoğlu, Lübnan-Suriye ilişkilerinin yanı sıra İran'ın nükleer programıyla ilgili konuları, ayrıca Suriye-ABD ve Suriye-Batı ilişkilerinde son gelişmeleri değerlendirdiklerini kaydetti. Davutoğlu, "Türkiye ile Suriye arasında artık düzenli hale gelmiş istişarelerden birini daha yapmış olduk. Bütün aşamaları gözden geçirmek artık bir gelenek haline geldi" dedi.

Şam'da Aralık ayında düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında imzalanan anlaşmaların mevcut durumunu değerlendirdiklerini anlatan Davutoğlu, 2010 yılı yaz aylarında konseyin bakanlar düzeyindeki toplantısının yine Suriye'de yapılacağını belirtti.

Esad'ı davet ettiğini belirten Davutoğlu, Esad'ın Ekim ya da Kasım ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini kaydetti.

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, Türkmani ile iki ülke arasında yeni işbirliği alanları oluşturulması yönünde görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede enerji, duble yol, havalimanı inşaatı ve elektrik santralları kurulması gibi alanlarda iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilebileceği belirtildi.

Türkmani'nin iki ülkenin yerel yönetimleri arasında işbirliği yapılmasını da istediği öğrenildi.

Bakan Ersoy açıkladı: F1 yarışları 2026 itibarıyla İstanbul'a gelecek Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı