Demirtaş: Devlet enkaz altında kaldı

BDP Eş Başkanı Demirtaş, Van'daki depremde arama kurtarma ve yardımların dağıtılması çalışmalarında büyük bir beceriksizlik ve yetersizlik ortaya çıktığını söyledi.

Abone ol

ANKARA - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van'daki depremde halkın sınavını başarıyla verdiğini ancak enkazın altında kalan ilk kalanın devlet olduğunu kaydetti.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın tamamını Van depremine ayırdı.

Aylardır yapılan en yoğun faaliyetin "toplu cenaze törenleri" olduğunu belirten Demirtaş, "Türkü ile Kürdü ile acıları dindirmeye ve bu acılar vesilesiyle ortaya çıkan toplumsal kırılmaları önlemeye çalışıyoruz. Bu ülkede barış, kardeşlik adına her ne inşa edeceksek dayanışma duygusunun üzerine inşa etme dışında bir seçeneğimiz yok. Türkiye her türlü ırkçılığa rağmen bu tutumunu korumalıdır. Bir tarafta Türkiye toplumunun önemli bir kesiminin dayanışma duygusu, bir taraftan da belki depremin yarattığı etki kadar ağır bir travma yaratan ırkçı anlayış, faşizan duruş ve söylemlerdir. Çok şükür ki bunlar toplumun geneline hakim değil. Hele hele anlı şanlı bazı televizyon programcılarının ki ırkçılık mezunu, faşizmde doktora yapan bu naylon oyuncaklar diliyorum ki bir daha televizyon kanallarında, gazetelerde bu düşünceleri vesilesiyle yer bulamayacaklardır." diye konuştu.

"Beceriksizlik ortaya çıktı"

Van'da en acil ihtiyacın barınma sorunu olduğunu belirten Demirtaş, halkın her zaman sınavını başarıyla verdiğini ancak enkazın altında ilk kalanın da devlet olduğunu ileri sürdü.

Kızılay'ın, devletin bu konularda ne kadar hazırlıksız olduğunun ortaya çıktığını savunan Demirtaş, Van'da, arama kurtarmada, yardımların ulaştırılmasında, dağıtılmasında, acil ihtiyaçların karşılanmasında büyük bir beceriksizlik ve yetersizliğin ortaya çıktığını öne sürdü.

"48 saat geçmiş olmasına rağmen devletin Van'ın mahallelerinin, köylerinin önemli bir kısımına ulaşamadığını" iddia eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk ne kadar dayanışma konusunda teşekkürü hak ediyorsa, oradaki yönetim, iktidar anlayışı da o kadar eleştiriyi hak ediyor.

Neden halen çadırlar kurulamadı bunu açıklayabilen yok. 'Hava köprüsü kuracağız, kara köprüsü kuracağız...' Uzaya mı gidiyorsunuz? Van'a gidilecek. Uçakla bir buçuk saat. Köy 20 kilometre aradan 20 saat geçmiş. Devlet saatte bir kilometre hızla gitse o köye yetişir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı İstanbul ve Ankara'da 1 ton metamfetamin ele geçirildi Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu