Demirtaş: Hükümetin meşruiyetini tanımıyoruz

BDP Genel Başkanı Demirtaş, kendi halkını katleden yönetimlerin meşru olmadığını, hükümetin meşruiyetini tanımadıklarını söyledi.

Abone ol
ANKARA - BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,"Kendi halkını katleden yönetimler meşru değildir. Meşruiyetini tanımıyoruz" dedi.
Demirtaş, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün AK Parti grup toplantısındaki sözlerine, "insan olmaktan utandığını" söyleyerek tepki gösterdi.
Başbakan'ın "Uludere katliamından nasıl kurtulurum, sorumluluğu nasıl başkasına atarım" konuşması yaptığını öne süren Demirtaş, "Elli bin defa lanet olsun siyasetinize de oy çıkarlarınıza da" diye konuştu.
Uludere'de kaçakçılık yapılmadığını, "verginin Maliye yerine karakola verildiğini" ve bunu herkesin bildiğini iddia eden Demirtaş, "AKP döneminde sınır ticareti yapanlardan ellisi katledilmiştir" diye konuştu.
Meydana gelen olayı anlatan Demirtaş, "Ambulanslar 45 dakika sonra olay yerine gidiyor. Orada gerçekten 50 kişilik PKK grubu olduğunu bilseler korumasız ambulansı oraya gönderirler mi? Devlet sivil olduklarını biliyordu" iddiasında bulundu.
Olayı "tarihi, trajik bir katliam" olarak nitelendiren Demirtaş, "Devlet bu işin üstünü örtmeye çalışıyor. Açıklamalar ve devletin tutumu katliam kadar acı olmuştur" dedi.
"Bu ülke duyguda bölündü"
Hesap vermesi gerekenlerin kürsüde göstermelik şahlanmayla kendilerine hakaretler yağdırdığını belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sen kendini ne zannediyorsun? Haddini bileceksin. Senin haddine değil BDP'den hesap sormak. Hesap vereceksin. Bu çocukları katlettiğin için çıkıp özür dileyeceksin. Sana düşen budur. Bu ülkeyi siz böldünüz. Siz bu katliamı örtmeye çalışarak bu ülkeyi böldünüz. Bu ülke duyguda bölündü. Uludere'de katledilen 35 yurttaş Marmaris'in bir köyünde savaş uçakları tarafından bombalanıp katledilseydi tepkiniz bu mu olurdu ey kardeş Türk halkı? 'Bin yıllık kardeşlik' diyenler, bu mu olurdu tepkiniz? "
"Olayın peşini bırakmayacağız"
Uludere'de yaşanan acının "onurlu bir barışa da vesile olabileceğini" belirten Demirtaş, "Uludere'de yaşamını yitirenlere vefa borcu ödemek istiyorsak; onlara armağan edeceğimiz şey tazminat değil onurlu bir barıştır" diye konuştu.
Olayın "33 kurşuna benzemediğinin" söylendiğini aktaran Demirtaş, "Doğru, benzemiyor. Orada göstermelik de olsa generali yargıladılar cezalandırdılar. Sizin gibi 'parasını vereceğiz, kapatacağız' demediler. Bu yönüyle 33 kurşuna benzemiyor ama geri kalan bütün yönleriyle devletin katliamcı politikasının devam ettiğinin göstergesidir" görüşünü öne sürdü.
Başbakan'a yönelik "Sorumluluk sende. Gereğini yapmadığın müddetçe o katliamın ağır lekesi, alnında durmaya devam edecek. Biz peşini bırakmayacağız" diyen Demirtaş, "üstü kapatılmaya çalışılırsa konuyla ilgili uluslararası mekanizmalara başvuracaklarını" açıkladı.
Gültan Kışanak tahliye edildi DÜNYA’ya “Yılın Gazetesi Ödülü” “Perakende sektörünü yeniden şekillendirenler ayakta kalacak” Hazır giyim sektörü Afrika’da yatırım arayışında İstanbul ve Ankara, rekabette diğer illerle makas açtı