Dolarda düşüş sınırlı oldu

Küresel baskının azalmasıyla güne düşüşle başlayan kur gün içinde dar bantta dalgalandı.

Abone ol

Türkiye piyasalarının bayram nedeniyle kapalı olduğu dönemde başlayan Fed ve Çin kaynaklı endişelerin yarattığı satış küresel baskısının dün itibarıyla hafiflemesiyle beraber dolar/TL tarihi zirvelerinden yönünü sınırlı aşağı çevirdi.

Türkiye piyasalarının bayram nedeniyle kapalı olduğu Perşembe günü 3.0750 ile tarihi zirveyi gören dolar/TL, dün 3.0688'e kadar yükseldikten sonra günü 3.04'ün hemen altında tamamlamıştı. Kur bu sabah 3.0300/3.0315 seviyesinde güne başladı ve gün içinde dar bantta dalgalanarak 16:58'de 3.0286/3.0300 seviyesinde işlem gördü.

Bu sabah 3.22 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.2092/3.2107, 3.41 civarındaki euro/TL ise 3.3888/3.3899 seviyesinden işlem görüyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün piyasada iyimser bir seyir hakimdi. Dış piyasa kaynaklı beş gündür süren satış baskısının bitmesiyle gelişmekte olan para birimleri bugün değer kazandı. TL'deki hareketleri de bu nedene bağlamak gerekir" dedi.

Bankacılar Cuma günü açıklanacak tarım dışı istidam verisi öncesi bugün TSİ 21:00 civarında ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının piyasada takip edileceğini belirttiler.

Küresel satış baskısında Fed'in faizleri küresel ekonominin yavaşlama sinyalleri gösterdiği bu dönemde artırabileceği endişeleri ve Çin'de sanayi firmalarının kârlarının son dört yılın en hızlı düşüşünü yaşadığını gösteren veriler ana neden olmuştu. Ayrıca yurtiçinde siyasi ve güvenlik endişeleri TL'de baskı yaratmaya devam eden unsurlar olarak öne çıkıyordu.

Öte yandan bankacılar bugün gelişmekte olan piyasalara yönelik iyimserlik sayesinde tahvil/bono piyasasında getirilerin aşağı yönlü bir seyir izlediğini ancak önümüzdeki hafta yapılacak ihalelerin piyasada baskı yaratmaya devam ettiğini söylediler.

Hazine önümüzdeki hafta iki ve 10 yıllık gösterge tahviller olmak üzere beş ihale düzenleyecek. Eylül ayı programını haftanın ilk gününde tamamlayacak olan Hazine toplam 9.7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5.7 milyar TL'si piyasadan toplam 7 milyar TL'lik iç borçlanma yapılması programlıyor.

Tahvil/bono piyasasında dün 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 10.98, valörde son işlemde yüzde 11.07 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.00 valörde son işlem yüzde 11.03 oldu.

İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.66 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemde bileşik faiz yüzde 11.55 oldu.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı DSİ'den acele kamulaştırma kararı