Elma borsasına kenetlendik

Abone ol

ISPARTA'DAN / Seda TUZLU

Süt ve süt ürünlerine dair haberlerin ekonomi sayfalarında sıkça yer aldığı ve gündem yarattığı şu dönemde, aldığımız yeni yatırım haberlerine tanıklık etmek için ekip arkadaşlarımla birlikte Isparta'nın yolunu tuttuk.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kaçıkoç ve Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar'dan keyifle dinledik Isparta'daki dinamik yapıyı.

Mevcut iki tesise eklenen Cebeci'nin yeni yatırımı ve Isparta'dan yer arayan Yörükoğlu'nun yatırım kararı, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'ne heyecan katmıştı. Isparta, 2011 yılında süt ürünlerinde birçok markanın çıkış noktası olacak müjdesini de aldık başkanlarımızdan.

Sanayileşme çabasında ve ihracat rakamlarındaki artış hedefinde, tarımsal zenginliklerinden istifade eden Isparta, gülde yakaladığı başarıyı elma ile pekiştirmeye de kararlı.

Her şeyden önce gülde olduğu gibi elmanın da Isparta ön ismiyle anılması için ciddi girişimler var. Elmanın tescili Isparta'da. Elma kurusu ve konsantre elma suyuyla ihracattan da pay alan ürünlerinin hatırı sayılır bir duruma gelmesinde ön ayak olacak 'elma borsası' için de somut adımlar atılmaya başlanmış.

Elma borsasının mevzuatı, hatta yazılım programı bile hazır. Düşünülen merkez elbette Eğirdir. Şimdi sıra Ankara'dan gelecek onayda.

Yılda 600 bin ton rekolteyle, Türkiye'nin elma ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da kurulacak bir elma borsası nelere vesile olacak peki?

Elmanın katma değeri artacak.

Yüksek üretim değerine sahip elmanı satılması için süren pazar arayışları daha sistematik ilerleyecek.

Elmanın sanayideki kullanım payı artırılacak.

Borsa sonrası oturacak kalite standardıyla ihracat kapıları daha rahat açılacak.

İhracata değinmişken, son iki yıldır verilen ihracat teşviklerinin ardından yeni yeni dış pazara açılan elma üreticisi, Kasım'da açıklanması beklenen yeni bir teşvik kararı için sabırsızlanıyorlar. Geçen sene ton başına 50 dolar olarak aldıkları ihracat teşvikinden cesaret alan üretici, Irak ve Suriye ile ihracata adım attı. Bu sene o pazarlara eklenecek hedef pazarlar var; Ürdün ve Mısır. 600 bin ton rekolteye ulaşan ürünün yaklaşık 5 bin tonu ihraç edilse de yapılan başlangıç sevindirici, umut verici…

Göl suyundan beslenmesi ve Türkiye'nin en soğuk hava depolarında saklanması sebebiyle aromasını koruyan, lezzet konusunda diğer elmalara fark atan Isparta elmasının tüketiminin özendirilmesi için de çaba gerekiyor elbet. Isparta Ticaret Borsası bu konuda Cumhurbaşkanlığı'ndan, Meclis Başkanından ve milletvekillerinden destek istemiş. Isparta'da hemen her yerde karşımıza çıkan şık da bir afiş hazırlatmış:

"Günde 1 elma kalbe, şekere, kollestrole, mideye, moral ve motivasyona iyi gelir. Elmanın iyisi Isparta'da yetişir."

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi 1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek