”Enerji sektöründe 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var”

İSO Meclis Başkanı Bahçıvan, enerji sektöründe ithalat bağımlılığına dikkat çekerek yerli enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'de enerji alanında artan yatırımlara rağmen sektörün 2020 yılına kadar 100 milyar dolar yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu yatırımların aynı zamanda yeni bir istihdam alanı olduğunu bildirdi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Enerji Komisyonu, ve TÜGİAD - İTÜ Yenilenebilir Enerji Platformu (TİYEP) işbirliğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Süleyman Demirel Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Yeni Enerji Teknolojilerinde Üniversite-Sanayi İşbirliği Zirvesi''nde konuşan Bahçıvan, yenilenebilir enerjilerin giderek yükseldiğini, fosil kaynakların ömrünün çok fazla olmaması ve petrol ile doğal gazdaki fiyat artışlarının yatırımcıları kolay elde edilebilen çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirdiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin 2010 yılında toplam enerjisinin yüzde 12'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediğine dikkati çeken Bahçıvan, Türkiye'nin enerjide ithalat bağımlılığının sürekli arttığı, küresel kriz öncesi yüzde 75 düzeyine ulaşmış olan enerji sektörü ithalat bağımlılığı göz önüne alındığında yerli enerji kaynaklarını harekete geçirmenin ve kaynakları çeşitlendirmenin öneminin daha fazla ortaya çıktığını vurguladı.

"2020 yılına kadar 100 milyar dolar yatırıma ihtiyaç var"

''Türkiye sahip olduğu iklim ve doğal kaynaklar itibariyle temiz ve yeşil enerjinin merkezi olmaya aday bir ülke'' diyen Bahçıvan, şöyle devam etti:

''Ülkemiz önemli bir potansiyele sahip olmakla birlikte Türkiye'deki mevcut ekonomik hidro kaynaklı 120 küsur milyar kilovatsaat enerji potansiyelinin sadece yüzde 55'ini, rüzgarda 10 bin megavat ekonomik potansiyelin yüzde 85'ini, jeotermal kaynak potansiyelinin ise yüzde 95'ini kullanamadığı iddia ediliyor. Yerli kaynaklara dayalı enerjilerin kullanımında devlet, yatırımcı ve üniversitelerimize çok büyük görev düşüyor. Ülkemizin temiz ve sürdürülebilir yerli kaynaklara dayalı enerji üretimini sadece kamu kaynaklarıyla gerçekleştirmemiz mümkün değil. Devlet son yıllarda özel sektör yatırımlarının artması konusunda takdir edilecek bilinçli politikalar izliyor. Enerji alanında artan yatırımlara rağmen bu sektör 2020 yılına kadar 100 milyar dolar yatırıma ihtiyaç duyuyor. Bu yatırımların aynı zamanda yeni bir istihdam alanı yaratmakta olduğunu da dikkatinize sunuyorum.''

Bahçıvan, enerji alanındaki ekonomik pastanın iştah kabarttığını, ancak yatırımlar ile kullanılacak teknolojiler konusunda gerçekçi ölçüler ve doğru hesaplar yapma bilincine sahip olunması gerektiğini vurgulayarak, yapılacak yanlış yatırımların kişi ve ülke bazında kayıplarının ağır olacağını dikkate almanın önemine işaret etti.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak