Erdoğan: İçişlerimize karışmaya yetkileri yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ile yaşanan gerilime ilişkin, "Türkiye'nin iç işlerine karışmaya kimsenin yetkisi yok. Türkiye'nin içinde ajanlık, provokatörlük yapanlara karşı Türkiye elinden geleni yapacaktır." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Suudi Arabistan'a hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan Katar krizine ilişkin, "İslam dünyasının yeni krizlere ihtiyacı yok. Katar krizinin çözümü için Kuveyt'in yürüttüğü arabuluculuk çalışmalarını destekliyoruz. Çözüme katkı sağlayacak her türlü girişimin arkasındayız.

Ziyaretimizin ilk durağı bölgenin büyüğü, akil devleti Suudi Arabistan. Son yıllarda bu ülke ile ilişkilerimizi geliştirdik. Suriye meselesinde yakın diyalog içinde olduk. Ticari ilişkilerimizde de gelişme var. Körfez'in büyüğü olarak Katar krizinin çözümü için Suudi Arabistan kilit ülke" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez turu kapsamıyla bugün ve yarın, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'ı ziyaret edecek.

"İçişlerimize karışmaya yetkileri yok"

Alman Dışişleri Bakanının, "Türkiye'ye çok fazla sabır gösterdik" şeklindeki sözlerini de değerlendiren Erdoğan, "Türkiye, demokratik, sosyal, laik bir hukuk devletidir. Türkiye'nin iç işlerine karışmaya kimsenin yetkisi yok. Türkiye'nin içinde ajanlık, provokatörlük yapanlara karşı Türkiye elinden geleni yapacaktır. 

Şunu devamlı söyledim, bizler NATO'da beraberiz, AB üyeliği için müzakere ediyoruz. Yani ortaklığımız yeni değil, buna gölge düşürecek adımlar atılmamalı. Siz buradan kaçan teröristleri içinizde barındırırsanız, bunları teşvik edip ödüllendirirseniz kusura bakmayın bizim size bakışımız aynı olmaz. Tamamı PKK'ya ait 4 bin 500 dosya verdim. FETÖ'ye mensup pek çok kişi de Almanya'da, bunların isimlerini de ilettim. Aramızda iade anlaşması olmasına rağmen iade etmeyeceksiniz, sonra Türkiye'yi sıkıştıracaksınız.

Türkiye'nin Alman şirketlerine karşı yürüttüğü bir soruşturma yok. Bunlar yalan haberlerdir. Ne var, Türk şirketlerine yönelik bir FETÖ soruşturması var. Ancak yüz yılı aşkın süredir burada faaliyet yürüten Alman şirketleri var, Alman şirketlerine karşı böyle bir soruşturma yok" şeklinde konuştu.

"Kudüs'e sessiz kalamayız"

Mescid-i Aksa'da yaşanan gerilime değinen Erdoğan, "Mescid-i Aksa'ya karşı son birkaç günde yaşananlar tüm Müslümanları ilgilendirmektedir. Orada yaşananlar İslam dünyasının onurudur ve buna karşı sessiz kalmak mümkün değildir. Nitekim ülke olarak tepkimizi ortaya koyduk. Ancak hukuksuzluklara gösterilen tepki hukuk sınırları içerisinde olmalıdır. Bölgede gerilimin düşmesi için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Taksim Meydanı'na bariyerler yerleştirilmeye başlandı Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü Cevdet Yılmaz’dan Huawei'ye ‘yatırım artırma’ çağrısı "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok"