Erdoğan Merkel ve Sarkozy'le görüştü

Başbakan Erdoğan Nükleer Zirve'de Merkel ve Sarkozy'le görüştü.Zirve'nin ilk somut sonuçları arasında Kanada'nın kullandığı nükleer yakıtı ABD'ye geri göndermesi bulunuyor.

Abone ol

WASHINGTON- Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile üçlü görüşme yaptı.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında verdiği çalışma yemeği esnasında zirveye katılan devlet başkanları ve başbakanlarla kısa süreli sohbetler gerçekleştirdi.

Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile üçlü görüşme yaptı.

Erdoğan ayrıca, Çin Devlet Başkanı, Güney Kore Cumhurbaşkanı, Kazakistan Cumhurbaşkanı, Ukrayna Devlet Başkanı, Norveç Başbakanı, İtalya Başbakanı BAE Veliahtı, Arjantin Başbakanı ve Pakistan Başbakanı ile de kısa süreli sohbet etti.

Sarkozy: Nükleer silahtan vazgeçmeyeceğim

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Fransa'nın "güvenliğinin garantisi olan" nükleer silahlardan vazgeçmeyeceğini bildirdi.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan Nicolas Sarkozy, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, "Fransa'nın güvenliğinin garantisi olan bu silahtan vazgeçmeyeceğini" belirterek, "Bu silahtan ancak, dünyanın istikrarlı ve güvenli olduğuna emin olduğum ölçüde bir gün vazgeçebilirim" dedi. Sarkozy, hiçbir zaman saldırı amacıyla bu silahları kullanmayacaklarını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Sarkozy, Fransa'nın nükleer denemelerden vazgeçtiğini, nükleer denemelerin yasaklanması anlaşmasını onayladığını ve nükleer silahlarında üçte bir oranında indirime giderek, 300'e düşürdüklerini belirtti.

"Bundan daha ileri gittiği taktirde Fransa'nın güvenliğinin söz konusu olabileceğini" söyleyen Sarkozy, "nükleer terörizmle mücadele etmek için tüm önlemlere iştirak ettiklerini, nükleer silahların azaltılması konusundaki tüm önlemleri desteklediklerini ve Fransa'nın güvenliğini sağlamak için azami önlemlerini koruduklarını" kaydetti.

Nükleer Zirve'den ilk somut sonuçlar

Washington'da 47 ülke liderinin katılımıyla yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin ilk günündeki somut sonuçlar arasında, Kanada'nın kullanılmış nükleer yakıtı ABD'ye gönderme kararı da yer aldı.

Kanada Başbakanı Stephen Harper, konuya ilişkin açıklamasında, ülkesinin Chalk River Ulusal Laboratuvarları'nda önemli oranda kullanılmış yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stoku bulunduğunu belirterek, bunun 2018'e kadar ABD'ye gönderileceğini söyledi.

Kanada, nükleer yakıt ihtiyacını ABD'den karşılıyor.

Kullanılmış nükleer yakıt, nükleer füzyon işlemlerinde kullanılabiliyor. Bu nedenle Kanada'nın kararı, nükleer materyallerin güvenliğinin sağlanması açısından önem taşıyor.

2012'de yapılacak sonraki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin gerçekleştirileceği kentin de bugün açıklanması bekleniyor.

Öte yandan, ABD'nin, yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun önemli bölümünü 2012'ye kadar nükleer araştırma kurumlarında kullanılacak şekilde az zenginleştirilmiş hale getirme, stokun bir bölümünü de ABD'de depolanması yönünde karar alan Ukrayna'ya mali ve teknik destek vereceği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Ukrayna ve ABD'nin nükleer enerjinin barışçı kullanımı için birlikte çalışma konusunda da anlaştığını belirterek, ABD'nin Ukrayna'da nükleer kazanın olduğu Çernobil bölgesinin güvenli hale getirilmesi yönündeki çalışmalara 250 milyon dolarlık katkı sağladığını ve bu katkıların süreceğinin ortak kararda yer aldığını söyledi.

Ukrayna'nın bu hareketinin, terörist grupların nükleer silah yapımı için gerekli malzemeleri elde etme çalışmalarını güçleştireceği ifade ediliyor.  

Zuma'ya doğum günü sürprizi

Zirve kapsamında verilen çalışma yemeği sırasında, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'ya doğum günü sürprizi yapıldı.

Alınan bilgiye göre, Washington Convention Center'daki çalışma yemeğindeki konuşmalar sırasında Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'ya, üzerinde tek bir mum bulunan doğum günü pastası getirildi.

Bunun üzerine zirveye katılan liderlerin, alkışlarla Zuma'yı tebrik ettikleri öğrenildi.

Ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti Erdoğan’dan kırmızı et ve gübre fiyatlarındaki artışla ilgili açıklama Bursluluk sınavı sonuçları açıklandı: Sorgulama nasıl yapılır? Bursa'da ihtiyaç sahibi emeklilere 2 bin TL destek Diyanet açıkladı: Audi A8 Tasarruf Genelgesl nedeniyle iade edildi