Ette beyaz 'in', kırmızı 'out'

Vatandaş, kilosu 22 liraya kadar yükselen kırmızı etin yerine, daha çok beyaz eti tercih ediyor.

Abone ol

SAKARYA - Kırmızı et sektöründe yaşanan sorunlar beyaz et sektöründe üretim ve tüketimde büyük artış sağladı.

Yapılan zamların ardından kilosu 22 liraya kadar yükselen kırmızı etin yerine, vatandaşlar daha uygun fiyatlara satılan beyaz eti tercih ediyor.

Derlenen bilgilere göre, Türkiye'de kişi başına 2001 yılında 8,91 kilo beyaz et tüketilirken, bu rakam geçtiğimiz yıl, katlanarak 18,07 kg. olarak gerçekleşti. Diğer yandan tüketimin artmasıyla üretimin de artış gösterdiği beyaz et sektöründe Türkiye genelinde 1990 yılında 162 bin 569 ton tavuk eti üretildi. Bu rakam 2010 yılında ise 1 milyon 420 bin ton oldu.

Beyaz et ihracatının da son 10 yılda artış gösterdiği Türkiye'de, 2001 yılında 12 bin 289 tavuk eti yurt dışına ihraç edildi. 2010 yılına gelindiğinde ise bu rakamın 104 bin 128 tona ulaştığı bildirildi.

Şen Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Gürdamar, yaptığı açıklamada beyaz et üretiminin Türkiye'de son 30 yılda gösterdiği artışı anlattı.

Gürdamar, beyaz et sektöründe teknolojinin sürekli olarak kendini yenilediğine dikkati çekerek, "Beyaz et sektörü, üretimini ve kalitesini arttırdı ve kolektif bir entegre ve çalışmayla üretimini arttırdı. Şu anda insanlarımız yılda kişi başı ortalama 22 kilo beyaz et tüketiyor. Kırmızı et ise takriben bunun yarısı kadardır diyebiliriz. Geçmişten bugüne baktığımız zaman üretimde artış değil de belki de azalma söz konusu oldu. Bunun da birçok sebebi var. Bir kere kırmızı et üreticileri sanayileşemediler ve hayvan üreticileri tek tek yalnız kaldı" dedi. Gürdamar, kırmızı et ile beyaz et üretiminin arasında maliyet farkı olduğunu da vurgu yaptı.

Önümüzdeki yıllarda beyaz et üretiminin hızla artacağını söyleyen Gürdamar, "Türkiye'de de buna uygun bir ortam var. Çalışma düzeni var. İnsan kalitesi de buna uygun. Bu çok zahmetli bir iş. Damızlığı, beslemesi ve kesimi var. Bunun neticesinde de bir ürün ortaya çıkıyor. Bu ürünü Türk insanına hatta tüm dünyaya sunuyoruz. Türk insanına bir iyilik yapmak istiyorsanız beyaz ete yönlendirin. Çünkü sağlık olarak beyaz et, çok sağlıklı. Besin değeri olarak da iyi" diye konuştu.

Antalya, bu yıl 418'i 5 yıldızlı 812 otelde misafirlerini ağırlıyor Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anneler Günü mesajı Güneş enerjisi kurulu gücünde rekor artış Eurovision Şarkı Yarışması'nın birincisi İsviçre oldu Anadolu Otoyolu'nda iki tırın karıştığı kazada iki kişi öldü, bir kişi yaralandı