Favori Lagarde

IMF Başkanlık yarışında Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde favori olark görünüyor.

Abone ol

PARİS/MEKSİKO - Uluslararası Para Fonunun (IMF) eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın istifa etmesinden sonra yeni IMF başkanının kim olacağına ilişkin arayışlar sürüyor. Desteğin giderek arttığı Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde şu anda IMF başkanlık yarışının favorisi gibi görünüyor.

Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager, Hollanda televizyonu NOS'ye yaptığı açıklamada, Lagarde'ın geçen hafta istifa eden Strauss-Kahn'ın halefi olmak için "mükemmel biçimde uygun" olduğunu söyledi. De Jager, (Avro Bölgesi'ndeki) borç krizine yoğunlaşmak için bir Avrupalının IMF Başkanı olmasını istediğini ifade etti.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key de TVNZ televizyonuna verdiği demeçte, "Lagarde yarışın favorisi olabilir. O süper etkileyici biri" diye konuştu.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da ülkesinin IMF'nin ilk kadın başkanı olması için Lagarde'ı destekleyeceğini açıklamıştı. Osborne, "Liyakat temelinde, Lagarde'ın IMF için mükemmel bir aday olacağına inanıyorum ve bunun için İngiltere onu destekleyecek. IMF'nin başında ilk kez bir kadın başkanı görmek çok iyi birşey olacak" dedi.

Lagarde'ı destekleyenler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor.

Alman haber ajansı DPA'ya göre, Merkel, Lagarde için "mükemmel ve çok deneyimli biri" ifadesini kullandı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Bild gazetesine verdiği demeçte, Lagarde'ın, "mükemmel şekilde nitelikli, tüm finans dünyasında fazlasıyla saygın ve takdir edilen biri olduğunu" ifade etti. ABD ve Avrupa'nın IMF'de yapılan katkı bakımından en büyük paya sahip olduğuna gönderme yapan Schaeuble, "IMF kamuya açık bir şirket gibi; çoğunluk hisselerine kim sahipse o başkanın ismini belirleyecek" diye konuştu. 

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi geçen hafta yaptığı açıklamada, Lagarde'ın Avrupa'nın adayı olarak "mükemmel bir seçim" olacağını söylemişti.

IMF başkanlığı görevini 65 yıldır Avrupalılar yürütürken, şimdiye kadar 10 IMF Başkanı'nın dördü Fransa'dan seçildi.

Meksika Cordero'yu aday gösterecek

Bu arada Meksika Maliye Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı Ricardo Ochoa, Maliye Bakanı Ernesto Cordero'nun, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens'i IMF başkanlığı için aday göstereceğini bildirdi.

IMF'de 2003-2006 yılları arasında başkan yardımcılığı görevinde bulunan Carstens'in, "IMF'nin başkanı olması için gerekli bütün yeteneklere ve niteliklere sahip olduğu" belirtildi. Carstens, Ocak 2010 yılında Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirildi.

IMF'nin esnek kredi hattına başvuran ilk ülke olan Meksika, IMF'de toplam yüzde 4,66 oranında oy hakkına sahip olan 8 ülkeden oluşan grubun lideri konumunda bulunuyor.

Öte yandan G-20 IMF Reform Çalışma Grubu Eşbaşkanları Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan ve Avustralya Hazine Bakanı Wayne Swan tarafından yapılan açıklamada, "IMF'nin yeni başkanının belirlenmesinde milliyet değil liyakatın esas alınması gerektiği" bildirildi.

Uzun süredir IMF başkanının belirlenmesinde geleneksel olarak milliyetin temel alınmasının fonun yasallığına zarar verdiğini işaret edilen açıklamada, "Hissedarların gözünde güveni, güvenilirliği ve yasallığını sürdürmek için milliyetine bakılmaksızın işin ehli bir kişinin başkan seçilmesiyle sonuçlanacak açık ve şeffaf bir seçim süreci olmalı" denildi.

Swan ve Gordhan, G-20 liderlerinin IMF ve Dünya Bankası dahil uluslararası finans kuruluşlarında reform yapılmasını istediğini belirttiler.

Gelişmiş ülkelerin IMF'de oy hakkı yüzde 57 iken, gelişmekte olan ülkelerin oy hakkı ise yüzde 43 seviyesinde bulunuyor.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz