Fındıkta 2011 tablosu

Abone ol

ORDU'DAN / Murat GÜRSOY

Fındık, tarım ürünleri arasında ülkemize en fazla döviz girdisi sağlayan ürün. Aynı zamanda Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük geçim kaynağı. Her yıl olduğu gibi DÜNYA Gazetesi olarak sezon öncesi fındıkta gelinen noktayı, sektör temsilcileriyle Ordu ve Giresun'da masaya yatırmaktayız. Kısa bir süre önce Garanti Anadolu Sohbetleri toplantısında da Ordu'yu masaya yatırdık. Toplantının en önemli gündem maddesi yine fındık oldu.

Yeni sezonu öncesi fındık ihracatçıları, 3'üncü yılına giren yeni fındık staretejisinin başarıyla yoluna devam ettiğini; rekoltenin 450 milyon kilo olacağını; TMO depolarında fındık ve 2010 yılında yapılan 280 milyon kiloluk rekor ihracat nedeniyle Avrupa'nın stoklu olduğunu, fındıkta bu yılda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını savundular. Ülkemizde fındıkta lisanslı depoculuk ve ürün borsasının kurulmasıyla sektörün altyapı sorunlarının da son bulacağı konusunda fikir birliğini ortaya koydular.

Fındık üreticilerini temsilen toplantıda konuşan Ziraat Odası temsilcileri, hükümetin açıklamış olduğu fındık rekoltesinin son 3 yıldır 500 milyon kilonun altında gözükmesinden dolayı rekolte azlığı ve hükümetin fındık üreticisine ödediği primlerden dolayı işlerin iyi gözüktüğünü; ancak hükümetin 800 milyonluk bir rekoltede gerçek sınavı vereceğini ifade ettiler. Ülkemizde bugüne kadar maalesef hep arz fazlasının konuşulduğundan, hala rekolte fazlasında ve azlığında sektörde alınacak tedbirlerin belli olmadığından yakındılar. Ürün borsasının ve lisanslı depoculuğun hala kurulmamış olmasının sektör adına düşündürücü olduğunu dile getirdiler.

DÜNYA Gazetesi Başyazarı Osman S. Arolat'ın söylemiş olduğu gibi yıllardır fındığı ele alan toplantılar yaparız. Sektörün tüm temsilcilerinin hep ayrı ayrı pencerelerden bakması, sektörün en büyük sorunlarından. Ayrıca sorunların tespitinin yapılmasına rağmen çözüm adına gereken adımların yavaş atılması, örnek olarak lisanslı depoculuk ve ürün borsası kurma çalışmalarının yavaş bir şekilde ilerlemesi, sektörün sorunlarının çözümünü geciktiriyor. Açıkçası fındık sektöründe altyapı eksiklikleri devam ediyor.Fındık sektöründe mutlaka stok müessesi olmak zorundadır. Ülkemizde yıllarca bu görevi Fiskobirlik üstlendi. Bugün TMO depolarında fındık olmasaydı, bu rekolte azlığının yansıması çok ağır bir faturayı hiç şüphesiz önümüze koyacaktı. Bu nedenle mutlaka fındıkta stok müessesi şart. Ürün borsası ve lisanslı depoculuk acilen hayata geçmeli.

Fındıkta bu yıl rekolte düşük. Son 3 yıldır rekolte düşüklüğü sektörde sorunları aza indirse de 800 milyonluk bir fındık rekoltesinde ortaya önemli sıkıntıların ortaya çıkacağı da açık bir gerçektir.

BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Türkiye Sigorta 3 milyar 527 milyon lira net kar elde etti