Ford'dan dev yatırım

Ford, gelecekteki Transit ürünleri için yaklaşık 950 milyon lira tutarında yatırım yapacağını duyurdu.

Abone ol

İSTANBUL - Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., gelecekteki Transit ürünleri için yaklaşık 950 milyon lira tutarında yatırım harcaması yapılmasının kararlaştırıldığını duyurdu.

Ford Otomotiv Sanayi A.Ş'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında "Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun bugünkü toplantısında kapasite ve ürün planları değerlendirilerek, gelecekteki Transit ürünleri için yaklaşık 950 milyon lira tutarında yatırım harcaması yapılması için onay verilmiştir" denildi.

Transit'in yeni nesli üretilecek

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, düzenlenen basın toplantısında Ford Otosan'ın yeni yatırım kararını açıkladı.

Ford Otosan'ın 43 yıldır Transit modelini ürettiğini anımsatan Otay, "Bizim 43 yıllık serüvenimizde Transit, hem şirketimizin belkemiği oldu hem de Türkiye ticaretini bugünlere taşıdı" dedi.

Son 8 yılda Ford Otosan'ın elde ettiği pazar liderliğinde Transit'in önemine değinen Otay, Transit'in yüzde 36 pazar payına sahip olduğunu hatırlattı.

Kocaeli fabrikasında üretilen Transitlerin 60'tan fazla ülkeye ihraç edildiğini ve 10 milyar doların üzerinde ihracat geliri getirdiğini bildiren Otay, şunları kaydetti:

"Ford Otosan'ın bugün Türk ekonomisi için de tarih denebilecek adımını, Transit'in yeni nesillerini üreteceğini müjdelemek istiyorum. Yeni Transit üretimi için 630 milyon dolar yatırım yapacağız. Bu bildiğim kadarıyla kriz sonrası en büyük yatırım kararı. Ford Otosan'ın bu yatırımı 3 vardiya tam kapasite çalışma imkanı sağlayacak. Yan sanayiye de ek istihdam yaratmış olacak."

"3 vardiya sistemine dönülecek"

Yapılacak yatırımın ana yatırımın ardından Türk otomotiv sanayisindeki en büyük yatırımlardan biri olduğuna dikkati çeken Otay, yeni yatırımla birlikte mevcut 320 bin adetlik kapasitenin tam olarak kullanılacağını bildirdi.

Yatırımın 3 yıl gibi bir zamana yayılacağını söyleyen Otay, ek istihdam konusunda da Kocaeli fabrikasında şu an 6 bin 150 kişinin çalıştığı belirterek, yeni yatırımla 3 vardiya sistemine dönüleceğine işaret etti.

Otay, yatırımın kapasite artışı şeklinde değil teknoloji olarak gerçekleştirileceğini bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Otay, modellerle ilgili içeriğe bu toplantıda giremeyeceklerini ifade etti.

Otay, bir soru üzerine Ford Otosan'ın Gebze'de bulunan geliştirme merkezinin yeni Transit'te önemli yapı olacağını dile getirerek, "Yatırımın ilk kuruşu bu yıl içinde harcanmış olacak" dedi.

Kocaeli fabrikasına bugüne kadar 1,8 milyar dolar para harcandığını bildiren Otay, alınan yatırım kararına ilişkin olarak, "Global olarak krizden etkilenen ülkeler var. Türkiye gibi birçok gelişmekte olan ülkeler krizden daha hızlı çıkıyor. Bütün olarak bakıldığında ileri Transit modelleriyle ilgili bu kapasiteyi dolduracak müşteri potansiyelini görerek bu yatırımı yapıyoruz" diye konuştu.

Otay, yatırım tutarının krizin ardından dünyadaki en büyük yatırım olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, yatırımın global anlamda, yapılan yatırımların en büyüklerinden biri olduğunu söyledi.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz