Gayrimenkul sektörü ikinci yarıda rahatlayacak

Kentsel dönüşüm, yabancılara gayrimenkul satışı, 2B arazilerinin satışı sektörün rahatlama sürecine girmesine önemli katkı yapacak.

Abone ol

İSTANBUL  - Önümüzdeki yıl kentsel dönüşümün önünü açacak yasaların çıkması ve yabancılara gayrimenkul satışını engelleyen mütekabiliyet ilkesinin değiştirilmesi ile gayrimenkul sektörünün 2012'nin 3. ve 4. çeyreğinde rahatlama sürecine girmesi bekleniyor.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, 2011 yılında gayrimenkul sektörü için ilk 3 çeyrekte beklentilerine paralel bir büyüme olduğunu, 4. çeyrekte ise yatay bir seviyeye geçtiğini, sektörün 2011'i yüzde 10 büyüme ile kapatacağını düşündüklerini belirtti.

2012'de gayrimenkul sektörünün yüzde 5-6 oranında büyümesini ve konut kredi faizlerinin de yüzde 15'lik bir büyüme ile 85 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini ifade eden Gökkaya, "En büyük temennimiz 2011'de 1.91 milyon istihdam büyümesini 2012'de de göreceli olarak sağlamak. 2012'de sektörün başlangıçta çok yatay bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz, 3. ve 4. çeyrekte rahatlama beklentimiz var" dedi.

Kentsel dönüşümde kamu-özel sektör işbirliğine ihtiyaç var

Kentsel dönüşümle ilgili olarak da Gökkaya, tek başına kanunun çıkmasının yeterli olmadığını, kanunun eyleme dönüşmesinin büyük önem taşıdığını, kentsel dönüşümde 400 milyar dolarlık büyüklükten bahsedildiğini ve burada kamu-özel sektör işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım

Konut kredisi faizlerinin bugünden daha yüksek olacağını sanmıyorum

Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım da 2011'in Avrupa'da yaşanan ülke bazlı krizlere rağmen oldukça başarılı bir yıl olarak geçtiğini vurguladı.

Banka kredi faiz oranlarının 2012'de çok fazla yükseleceğini düşünmediğini, günümüzdeki faiz artışını da artık mevsimsellik özellik taşıyan bir yükseliş olarak tanımladığını ifade eden Durbakayım, 2012'de Çin'den sonra en büyük gelişme gösteren Türkiye'nin borçlanma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacağını, konut kredisi faiz oranlarının da bugünden daha yüksek olmayacağını düşündüğünü kaydetti.

Durbakayım, "Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, 2012'de konut kredilerinden kaynaklanan bir maliyet artışı yaşanmayacaktır diye düşünüyorum. Ancak emtia fiyatlarındaki artış ile enflasyona bağlı bir fiyat artışı kaçınılmaz olacaktır. Arsa sıkıntısına bağlı olarak konut fiyatlarının dalgalanma göstereceğini artık çok iyi biliyoruz" dedi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu

Kentsel dönüşümde rol almak istiyoruz

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise 2011 yılının sektör açısından büyüme ile geçtiğini, sektörün istihdamda da rekor kırdığını vurguladı.

Ali Ağaoğlu, "2012'de yine tahmin ediyorum yüzde 10'un üzerinde büyüme inşaat sektöründe devam eder. Genel ekonominin lokomotifi inşaat... Kentsel Dönüşüm Yasası ve Mütekabiliyet Yasasının çıkması, sektörün 2012 için bence itici gücü olacak. Onun için 2012, temkinli olmakla beraber sektör olarak işini doğru yapan için iyi bir yıl olacak diye düşünüyorum" dedi.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 0,80'lerden yüzde 1,20'lere çıkmasının alım gücünü yüzde 15-20 gibi geri çektiğinin altını çizen Ağaoğlu, "Yabancıya mülk satışının çıkması bu açığı kapatacak. Sadece sektörün değil, Türk ekonomisin en zayıf noktası cari açığın finansmanına da katkı sağlayacak" diye konuştu.

Ağaoğlu, sektörün önemli bir oyuncusu olarak hem yabancıya yönelik proje hazırladıklarını, hem de kentsel dönüşüm için ilgilendikleri yerler bulunduğunu ve kentsel dönüşümde rol almak istediklerini kaydetti.

Varyap Üst Yöneticisi (CEO) Erdinç Varlıbaş

İç pazarda talep daralması beklemiyoruz

Varyap Üst Yöneticisi (CEO) Erdinç Varlıbaş da 2012 yılında dünyadaki çalkantının devam edecek gibi göründüğünü, ancak Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinin çok kuvvetli olduğunu vurguladı. Varlıbaş, "Dolayısıyla iç pazarda biz talep daralması beklemiyoruz, ama dışarıdan kaynaklanan sebeplerin bize etkisi ağır olursa daralma gerçekleşebilir. Ancak olumlu bakıyorum. Olumlu baktığım için zaten Varyap olarak hala projeler çıkarıyoruz" dedi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Departmanı Müdürü Makbule Yönel Maya

İstanbul'da belli bölgelerde rekabet yaşanacak

TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Değerleme Departmanı Müdürü Makbule Yönel Maya ise 2012'de kentsel dönüşüm, yabancılara gayrimenkul satışı, 2B arazilerinin satışı, bina stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi konularının gündemde olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Konut piyasalarındaki çok ciddi oyuncuların, ciddi projeleri görücüye çıkartmak için doğru zamanı bekledikleri bir dönemde 2012'de yine özellikle İstanbul'daki belli bölgelerde bir rekabet yaşanacaktır. Bu rekabette müşteri çekmek anlamında en önemli etkenin proje lansman rakamlarının olacağı düşünülmektedir. Konut sektöründeki bir diğer beklenti ise Anadolu kentlerindeki büyük konut geliştiricilerin, yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere İstanbul'a yönelmek gibi bir stratejiyi değerlendirme eğilimi olabilir.

Ünal İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cem Altıntaş

Konut kredileri yüzde 20-25 civarında büyüyebilir

Ünal İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cem Altıntaş da 2012 yılında mülk fiyatlarında artışın yüzde 4-6 civarında olmasını beklediklerini söyledi. 2011 yılında konut kredilerinin yüzde 35 civarında büyüdüğünü ifade eden Altıntaş, 2012'de de beklentilerinin yüzde 20-25'ler civarında olduğunu vurguladı.

Borsa İstanbul'dan bir rekor daha! İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması İYİ Partili belediye başkanı istifa etti Londra'da kılıçlı saldırı: 5 yaralı Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi