Gençler ulusal sorunlarla ilgilenmeli

Şimşek, Güneydoğu'daki az gelişmiş bölgelerde kız çocuklarının okula gitmemesinin, ülkedeki en önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlerin çoğunun vakitlerini bilgisayar oyunlarıyla ve televizyon karşısında geçirdiklerini belirterek, "Gençlerin ulusal sorunlarla ilgilenmeleri ve global konularda katılım sağlamaları için daha fazla çalışmak gerekiyor" dedi. 

Global Ekonomi Sempozyumu'nun "Geleceğin Sorunlarına Bakış: Kuşaklararası Diyalog Yoluyla Çözüm Önerileri" konulu son oturumunda konuşan Şimşek, eğitimin anahtar bir konu olduğunu vurgulayarak, politikacıların bu konuyla ilgili uzun vadeli düşünmesi ve yeni jenerasyonun okula gitmesiyle ilgili çözüm üretmeleri gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de, özellikle de Güneydoğu'daki az gelişmiş bölgelerde kız çocuklarının okula gitmemesinin, ülkedeki en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten Şimşek, kendisinin de okuma-yazma bilmeyen Güneydoğulu bir aileden geldiğine dikkati çekti.

Bu bölgelerde genel olarak kız çocuklarının kültürel ve ekonomik nedenlerle okula gitmediklerini anlatan Şimşek, çocuklarını okula göndermeleri için annelerine para verildiğini söyledi.

Şimşek, kız kardeşlerinden hiç birinin ilkokuldan sonra okuyamadığını ancak şu anda kız yeğenlerinin tümünün üniversiteye hazırlandığını belirtti.

Eğitimin, birbirini ve çevreyi anlamak dahil birçok açıdan önemli olduğuna işaret eden Şimşek, eğitime ve gençliğe yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. 

Türkiye'nin son 20-30 yılda büyük bir değişime uğradığını da vurgulayan Şimşek, özel sektörde son yıllarda çok sayıda iş kadınının başarı gösterdiğine vurgu yaptı. Şimşek ayrıca, 1990'lı yıllarda Türkiye'nin bir kadın başbakan tarafından yönetildiğini de anımsattı.

Gençlerin çoğunun vakitlerini bilgisayar oyunlarıyla ve televizyon karşısında geçirdiklerini ifade eden Şimşek, "Gençlerin ulusal sorunlarla ilgilenmeleri ve global konularda katılım sağlamaları için daha fazla çalışmak gerekiyor" dedi. 

Alcan Inc& Rio Tinto Alcan firmasının emekli CEO'su Richard Evans'ın başkanlık ettiği toplantıya, Booz&Co Başkanı Christine Mareen Rupp, Foreign Policy Dergisi Yönetici Asistanı Editör Elizabeth Dickinson, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, Towers Watson Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su John Halley de katıldı.

Tüm konuşmacılar, kadının daha çok söz sahibi olması ve iş dünyasında daha çok yer edinmesi, ayrıca eğitime daha fazla yatırım yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Son oturumun ardından, Global Ekonomi Sempozyumu Direktörü Alessio Brown tarafından sempozyumun kapanışı yapıldı.

Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı