GfK: Tüketici güveni eylülde 3.3 puan arttı

Türkiye Tüketici Güven Endeksi Eylül ayında 3,3 puan artarak 89,6 puana yükseldi.

Abone ol

ANKARA - Araştırma kuruluşu GfK tarafından gerçekleştirilen Türkiye Tüketici Güven Endeksi Eylül ayında 3,3 puan artarak 89,6 puana yükseldi.

GfK'dan yapılan yazılı açıklamada, tüketiciler Eylül ayında 12 Eylül Anayasa Referandumu'nu Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay olarak belirttikleri kaydedildi.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında Eylül ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 2,9 puan (yüzde 2,8) artarak 104,7 puan olarak kaydedilirken, genel ekonomik duruma yönelik beklenti 5,2 puan (yüzde 4,7) artarak 110,6'dan 115,8 puana yükseldi. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 3,3 puan (yüzde 4,2) artarak 82 puan oldu. Tasarruf eğilimi ise 2,1 puan (yüzde 3,9) artarak 56 olarak izlendi.

GfK'dan yapılan açıklamada, tüm AB üye ve aday ülkelerde aynı sorular ve yöntem ile hesaplanan Tüketici Güven Endeksi ülkeler arası karşılaştırma yapma imkanı tanıdığı belirtilerek, Ağustos ayı ile karşılaştırıldığında Eylül ayında Avrupa Birliği ortalamasının 1 puan artış gösterdiği kaydedildi. Ülkelere bakıldığında, Fransa ve İspanya'da 1 puanlık artış, İngiltere'de 4, Almanya'da 3, Bulgaristan'da 2, İtalya'da ise 1 puanlık düşüş gözlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 19 Mayıs mesajı İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı İstanbul ve Ankara'da 1 ton metamfetamin ele geçirildi Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu