”Girişimci Bilgi Sistemi üzerinde çalışıyoruz”

Ergün, sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilerin farklı kamu kurumları tarafından toplanan verilerini tek çatı altında birleştireceklerini söyledi

Abone ol

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bakanlık olarak, "Girişimci Bilgi Sistemi" adı altında çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Meslekte Birlik Grubunca düzenlenen İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Yönetimine Yürüyüş Gecesi'nde konuşan Ergün, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının, demokrasinin tabana yayılması için olmazsa olmaz öneme sahip kurumlar olduğunu kaydetti.

İşletmelerin kendilerine yol haritası oluştururken kullanmaları gereken en önemli kaynağın aslında muhasebe kayıtları ile finansal oranları olduğuna işaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, bu kayıtların, bu özellikleri itibariyle sadece bankadan kredi çekerken veya vergi beyannamesi doldururken kullanılacak bilgiler olmadığını kaydetti.

Nihat Ergün, işletmelerin, sahip olmalarına rağmen, günün hızla değişen iş hayatının en önemli kaynağı olan bilgiyi kullanmadıklarını belirterek, bu nedenle doğru ve zamanında kayıt tutulması ve işletmelerin bu kayıtlardan istifade etmelerinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

"Kamu olarak kayıtların eksik ve yanlış tutulmasından kaynaklanan sıkıntıları biz de yaşıyoruz" diyen Ergün, doğru strateji ve politikalar üretmek için doğru bilgilere sahip olmak gerektiğini ifade etti.

Bakan Nihat Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlık olarak, 'Girişimci Bilgi Sistemi' adı altında çok önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz. Üzerinde titizlikle durduğumuz bu projeyle sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilerin Dış Ticaret, Gümrük, Maliye, SGK gibi farklı kamu kurumları tarafından toplanan verilerini tek çatı altında birleştiriyoruz.

Projeyi nihai aşamaya getirdiğimizde, ülkemizde faaliyet gösteren sektörleri, alt sektörleri ülke, dönem ve şehir bazında tasnif edebileceğiz. Her sektörün finansal yapısını ortaya koymamız mümkün olacak. Bu veriler, çok daha başarılı bir ekonomi yönetimi sergilemeye, doğru teşhis ve tedaviler geliştirmeye vesile olacaktır."

Kayıt dışı ekonomi

Bu sistemde veri olarak kullanılan en önemli kaynakların başında beyannamelerin geldiğini bildiren Bakan Ergün, ancak beyannamelerde rastlanan yanlışların, işlerin ciddi bir şekilde yavaşlamasına neden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Ekonomimizin yapısal sorunları olan finans sistemimiz, faiz oranları, enflasyon, bütçe açıkları ve sosyal güvenlik gibi konularda önemli reformlar yaptık; ancak kayıt dışı ekonomiyi önleme konusunda yeterince mesafe alamadık. Kayıt dışı ekonomi yükünü uzun yıllardan bu yana sırtında taşıyan Türkiye, bu yükten bir an önce kurtulmalıdır."

Ergün, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payının yüzde 25 ila yüzde 40 arasında değişen bir büyüklüğe ulaştığının, 2009 yılında kayıt dışılıktan kaynaklanan vergi kaybının 35 milyar lira seviyesinde olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Nihat Ergün, 2008-2010 dönemi için Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planını uygulamaya koyduklarını anımsatarak, hükümet olarak kayıt dışı ekonomiyi izlemek üzere gerekli altyapıyı kurduklarını ve takibi de buna göre çok sıkı bir şekilde yapmaya başladıklarını belirtti.

Demokratikleşmenin adresi olan sivil toplum kuruluşlarının daha demokratik hale gelmeleri ve çağdaş bir şekilde yönetilmelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Ergün, "Birçok yerde Mimarlar Odalarımızın, şehrin mimarisinde o kadar olumsuzluklar varken, bu mimari olumsuzlukların düzeltilmesinde bir çalışma üretmedikleri halde, en radikal konularda beyanlarda bulunduklarını görüyoruz" diye konuştu.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak