Gözler Hazine ihalelerinde

Piyasalarda bugün Hazine ihaleleri ve dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek

Abone ol

İSTANBUL - Global riskten kaçış eğilimi ve TCMB'nin bu hafta gerçekleştireceği PPK toplantısı öncesi kâr satışları ile geçen hafta yükselişe geçen kur güne cuma günkü kapanışın biraz üzerinde başlarken, piyasalar bugün Hazine ihaleleri ile dış piyasalardaki gelişmeleri izleyecek.

Mayıs ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün üç ihale düzenleyecek olan Hazine 24 Şubat 2016 itfalı altı ayda bir yüzde 5.35 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ile 27 Mart 2019 itfalı altı ayda bir yüzde 5.2 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.

Hazine ayrıca 8 Mayıs 2024 itfalı altı ayda bir yüzde 1.20 reel kupon ödemeli 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvilin ise ilk ihracını gerçekleştirecek.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Hazine'nin bugün gerçekleştireceği ihaleler ile TCMB'nin Perşembe günkü PPK toplantısının haftanın öne çıkan gündem maddeleri olduğunu söyleyerek, "Hazine ihalelerine yeterli talebin geleceğini düşünüyoruz. 10 yıllık tahvilin bileşik faizinin bugün yüzde 9.4-9.5 seviyesinden uzaklaşmasını beklemiyoruz. İki yıllık gösterge tahvilde de ana hareket bandının yüzde 9-9.5 bileşik faiz aralığı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Tahvil-bono piyasasında 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.18, valörde yüzde 9.20 seviyesindeydi.

Öte yandan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.45, valörlüde yüzde 9.43 seviyesindeydi.

Piyasanın genelinin TCMB'nin bu ayki toplantısında faiz değişimine gitmesini beklemediğini söyleyen Uslu, "Önemli bir verinin bulunmadığı bugün pariteye bağlı hareket etmesini beklediğimiz dolar/TL'nin ağırlıklı olarak 2.0900-2.1040 bandında işlem görmesini bekliyoruz" dedi.

Merkez Bankası'nın 22 Mayıs'ta gerçekleştireceği PPK toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, TCMB'nin bundan sonraki adımının faizlerde ölçülü ve kademeli indirim olabileceğini açıklaması ardından sınırlı da olsa indirim beklentiler arasına girdi.

Nisan ayındaki ankete katılan hiçbir katılımcı politika faizinde indirim beklemezken Reuters'ın 13 katılımcı ile gerçekleştirdiği mayıs anketinde iki kurumunun bir hafta vadeli fonlama oranında 25-50 baz puanlık indirim beklentisi tahminler arasına girmiş oldu. Ankete katılan 11 kurum ise Mayıs ayının politika faizinde bir indirim için erken olduğunu öngörüyor.

Cuma günü kapanışta 2.0940/2.0948 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 2.0983/2.0988 seviyesinden işlem görüyor.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz