GYODER: On yılda 6 milyon konuta ihtiyaç var

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Gökkaya, mevcut konut stoklarının 20 ayda eriyeceğini, önümüzdeki on yılda ise 6 milyon konuta ihtiyaç olacağını söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, konutta ciddi arz olduğu iddialarına katılmadığını belirterek, "Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon konuta ihtiyaç var. Mevcut konut stokunun yüzde 45'i de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluşuyor" dedi.

Gökkaya, Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Konut Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, sektörde son dönemlerde herkesin konutta çok ciddi arz olduğunu söylediklerini, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etti.

Türkiye'nin ihtiyacına paralel bir arzın söz konusu olmadığını belirten Gökkaya, "Proje gelişmelerinden oluşan stok hiç yeni bir arz olmazsa 20 ayda erimiş olacak. Korku oluşturacak bir şey yok" dedi.

Gökkaya, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda 6 milyon yeni konuta ihtiyaç bulunduğunu, var olan konut stokunun yüzde 45'inin de yıpranmış ve ömrünü tamamlamış konutlardan oluştuğunu vurguladı.

Sektörde en önemli sorunun sermaye yetersizliği olduğuna dikkati çeken Gökkaya, mütekabiliyet yasası ile yabancı sermaye girişinin önündeki engellerin kalkmış olacağına işaret etti.

Konut kredilerinin Türkiye'de ciddi şekilde büyüdüğünü belirten Gökkaya, "Konut kredisi stoku 72,1 milyar liraya ulaştı. Bu konut üreticileri ve gayrimenkul sektörü için önemli bir enstrüman" dedi.

İkinci el piyasası kurulacak

Işık Gökkaya, konut kredilerinin tabana yayılması gerektiğini, bunun için GYODER olarak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TOKİ ve Türkiye Bankalar Birliği ile ikincil piyasaların kurulması için çalışma yaptıklarını kaydetti.

Gökkaya, "Bunu kötü örneklerden dolayı bir kenara bırakmamak lazım. Bu Türkiye'nin büyümesi için olmazsa olmaz" dedi.

Sağlıklı konut stoku ile kentsel dönüşüm olması gerektiğini ifade eden Gökkaya, kat mülkiyeti kanununun değişmesi, imar hakkının transferi ve menkulleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gökkaya, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığını oluşturulmasını sektör için bir milat olarak görüyorum. İnşallah büyük metropollerin 1/100 binlik planları yapılır. Proje geliştiriciler nereye ne yatırım yapılacağını bilmek istiyor" diye konuştu.

Borsa günü düşüşle tamamladı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor