”Hayat N kazası Susurluk kazasından farklı değil”

CHP İstanbul Milletvekili Soysal, "Hayat N" gemisinin batmasını, "saadet zincirinin Susurluk'u" olarak değerlendirdi

Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, "Hayat N gemi kazası, Susurluk kazasından farklı değildir. Bu kazanın arkasında çok daha farklı, çok daha çarpık ilişkilerin olduğu mutlaka görülecektir" şeklinde konuştu.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Soysal, "Hayat N" gemisinin batmasını, "saadet zincirinin Susurluk'u" olarak değerlendirdi. Tuzla Tersaneler Bölgesinde yaşanan ölümlü iş kazalarını herkesin bildiğini, kazaların engellenmesi için uzun çalışmalar yaptıklarını anlatan Soysal, bu çalışmalar yapılırken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın sessiz kalmasını eleştirdi.

Soysal, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın, bir çok konuda yalan söylediğini belgelediklerini öne sürerek, "batan 'Hayat N' gemisi ile Yıldırım'ın bağlantısı" olduğuna yönelik haberlere değindi.

CHP'li Soysal, Bakan Binali Yıldırım'ın, batan "Hayat N" gemisine sağlanan imtiyazları açıklamak zorunda olduğunu söyledi.

Yıldırım'ın, "batan geminin kılavuzluk ve römorkörlük muafiyetinin, 2002 yılında verildiğini" ifade ettiğini de hatırlatan Soysal, 24 Ağustos 2007 tarihinde çıkartılan, "Gemilerin Teknik Niteliklerine Yönelik Uygulama Kuralları Yönergesine" dikkati çekti.

"Hayat N" gemisinin, Mayıs 2007 tarihinde seferlere başlamak için hazırlık yaptığını belirten  Soysal, "Bu gemiye dönük özel bir yönerge çıkıyor. Bu yönergeyle Hayat N gemisine açık bir imtiyaz sağlanmıştır. Bunu saadet zincirinin bir parçası olarak değerlendirmek mümkündür. Burada saadet zincirinin Susurluk'unu görmek mümkün" diye konuştu.

"Sayın Bakanın, 2000-2002 yıllarında hem Gayret Denizcilik'te, hem de İGDAŞ'ta sigortalı olduğunu saklamasının nedeni nedir?  Mehmet Koç ve Salih Zeki Çakır ile yaptığınız başka ortak işler var mı?" diye soran Soysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu olayda, bir saadet zincirinin halkaları olduğunu, Deniz Fenerine kadar uzandığını görmek mümkün. Hayat N gemisi kazası, Susurluk kazasından farklı değildir. Bu kazanın arkasında çok daha farklı, çok daha çarpık ilişkiler mutlaka görülecektir. Bu gemilerin parasal kaynaklarının, Deniz Fenerine kadar uzandığı görülecektir. Ulaştırma Bakanının bu süreçte yerinde kalmaması gerekiyor. 'Gayret Denizcilik, Mehmet Koç ve Salih Zeki Çakır ile hiçbir ilişkim yoktur' diyen Bakan. Hayır kardeşim ilişkin var. Bunu neden gizliyorsun, bunun arkasında ne var? Niye gazetelere tekzip yazdırmak zorunda kalıyorsun. İlişki öyle boyutlanmış ki kişiye dönük yönergeler çıkıyor."

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak