HSYK kararları yargı denetimine açılacak

Bekir Bozdağ, yeni düzenleme ile HSYK kararlarının yargı denetimine açılacağını bildirdi

Abone ol

İSTANBUL - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK ile ilgili düzenlemenin yer aldığı yargı paketi konusunda önemli bir açıklama yaptı. Bozdağ, "Yeni düzenleme ile HSYK kararları yargı denetimine açılacak" dedi.

Bozdağ, Meclis'te, AK Parti Grup başkanvekilleri Nurettin Canikli, Mahir Ünal, Belma Satır ve Ahmet Aydın ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu,  TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ile bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, içinde HSYK ile ilgili düzenlemenin yer aldığı yargı paketi konusunda eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Düzenleme çok açık. Baktığınız zaman esasında HSYK'yı yargıya açıyoruz" karşılığını verdi.   

Kurul'a genelge ve yönetmelik çıkarma konusunda yetki verildiğini hatırlatan Bozdağ, şöyle konuştu: 

"Kurulun görevleri Anayasa'da tek tek sayılmış...Yoruma dayalı bir görev vermemiş. O sayılı görevler arasında öyle bir şey yok. Kurul ne yapıyor, kendi böyle karar veriyor. Kurul'un kararları yargıya kapalı. Yargıya kapalı olunca; yönetmelik çıkarıyor ama yasaya, Anayasa'ya aykırılığını kimse iddia edemiyor, yargıya da gidemiyor. Diyelim Meclis bir yasa çıkardığında kim denetliyor? Siyaset kurumu denetliyor, kamuoyu denetliyor ama orada öyle bir denetim yok. Arkasından bir de Anayasa Mahkemesi denetliyor.  Şu anda Kurul'un genelge ve yönetmelik çıkarma yetkisini denetleyen bir şey yok. Yasaya, Anayasa'ya aykırı düzenleme yapılmışsa kimse buna hayır demiyor. Ama biz şimdi ne yaptık? Adalet Bakanlığı'nın çıkaracağı her şey yargı denetimine açık. Anayasa ve yasaya aykırı bir şey varsa yargının denetimine gidecek. Daha güvenceli ve hukuk devletine daha uygun bir mekanizma kuruluyor. Kurul Başkanı sadece Kurul'un Anayasa'da saydığı görevleriyle ilgili gerektiğinde böyle bir yönetmelik ve genelge çıkarabilir,  o da dairelerin görüşü alınarak çıkarılacak. Varsayalım ki çıktı ve eksikliği oldu veya eleştiri oldu, o zaman da yargı denetimine açılmış oldu. Yargı denetimine kapalı olan bir şey,  yargı denetimine açılmış oldu. Kurul'un üzerinde bir şeyden ziyade, bu yapının denetimini çoğaltan ve yargı denetimini de işin içine koyan adımlar attık." 

Öte yandan Bozdağ, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile randevu iptalinin söz konusu olmadığını belirterek haftaya görüşeceklerini söyledi.

Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum...